flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Великої Палати Верховного Суду розповіла про останні тенденції судової практики ВП ВС

06 грудня 2019, 16:56

Які питання щодо кримінального права та процесу були предметом розгляду Великої Палати Верховного Суду цього року? Котрі з них були найбільш дискусійними? Які правові висновки зробила ВП ВС за результатами розгляду кримінальних проваджень?

Відповіді на ці та інші запитання дала суддя ВП ВС Олександра Яновська під час виступу в рамках ІX Форуму Асоціації адвокатів України з кримінального права та процесу, який відбувся 6 грудня. Вона, зокрема, наголосила: «Кримінальних проваджень у ВП ВС розглядається менше, ніж справ інших юрисдикцій, але вони постійно викликають жваве обговорення. І не завжди нам легко дається ухвалення рішення в тому чи іншому кримінальному провадженні».

Суддя розповіла про одну з останніх постанов ВП ВС – від 27 листопада 2019 року у справі № 629/847/15-к. «Колегія суддів однієї з палат Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду вирішила, що необхідно відступити від правової позиції, яка була раніше висловлена Об’єднаною палатою ККС ВС. Але положення Кримінального процесуального кодексу України сформульовані так, що незрозуміло, як бути в цій ситуації. За вирішенням цього питання колегія ККС ВС звернулася до ВП ВС», − зазначила вона.

Олександра Яновська звернула увагу, що в ст. 434-1 КПК України зазначено: суд, який розглядає кримінальне провадження в касаційному порядку у складі колегії суддів або палати, передає таке кримінальне провадження на розгляд об’єднаної палати, якщо ця колегія або палата вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з іншої палати або у складі іншої палати чи іншої об’єднаної палати.

«Але «іншої об’єднаної палати» у ККС ВС немає, вона тільки одна. В інших процесуальних кодексах чітко записано: якщо виникає необхідність відступити від правового висновку об’єднаної палати, справа передається на розгляд цієї ж об’єднаної палати. Фактично такого висновку ми й дійшли у справі № 629/847/15-к», − сказала суддя ВП ВС.

Вона також розповіла про те, що в постанові ВП ВС від 27 листопада 2019 року у справі № 629/847/15-к зроблено такий висновок: якщо прокурор був включений до групи прокурорів, однак не брав участі в судових засіданнях, він має право на подання апеляційної чи касаційної скарги.

Цього року ВП ВС вирішувала, які питання підлягають розгляду в порядку кримінального судочинства. Зокрема, це:

  • скарга на дії (бездіяльність) співробітника Національної поліції щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення у строки, передбачені КПК України (постанова ВП ВС від 13 березня 2019 року у справі № 813/1596/18);
  • спір про стягнення витрат на правову допомогу під час розгляду кримінальної справи (постанова ВП ВС від 5 червня 2019 року у справі № 478/2586/16-ц).

Детальніше з презентацією Олександри Яновської можна ознайомитися тут.