flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про хронологію змін до податкового законодавства розповіла суддя КАС ВС Наталія Блажівська

17 травня 2022, 13:03

В межах програми підготовки суддів окружних та апеляційних адміністративних судів, організованої Національною школою суддів України 12 травня 2022 року, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська  виступила з лекцією «Загальні положення змін в оподаткуванні під час воєнного / надзвичайного стану».

Насамперед суддя звернула увагу на постанову Верховного Суду від 19 квітня 2022 року у справі № 816/687/16, ухвалену судовою палатою з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду. У постанові висловлена правова позиція про те, що відступ від принципу стабільності в оподаткуванні при прийнятті змін до законодавства є правомірним, якщо дотримано балансу з принципами загальності оподаткування, фіскальної достатності та соціальної справедливості з огляду на збалансування бюджету і забезпечення видатків на оборону, соціальний захист населення в складних економічних умовах фактичної військової агресії.

Верховний Суд сформулював висновок, що норми підпункту 4.1.9 п. 4.1 ст. 4 ПК України не скасовують дію норми, якою встановлено (змінено) податок (збір) та/або будь-який елемент податку (збору) і яка запроваджена законом, що прийнятий пізніше ніж за шість місяців до початку бюджетного періоду, в якому запроваджується податок (збір) та/або зміни будь-якого елементу податку (збору). Колізії між такою нормою та принципом стабільності немає, оскільки принцип стабільності застосовується в системному зв’язку з іншими принципами податкового законодавства. Така норма не застосовується лише тоді, коли вона суперечить принципу верховенства права в контексті права платника податку на мирне володіння майном.

Наталія Блажівська описала хронологію внесення змін і доповнень до ПК України протягом березня – травня 2022 року, а також звернула увагу на набрання чинності новими нормами.

Так, Закон України від 3 березня 2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» набрав чинності 7 березня 2022 року.

Згодом зміни були внесені Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», який набрав чинності 17 березня 2022 року.

Також 15 березня 2022 року прийнято Закон України № 2139-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного». Суддя звернула увагу слухачів на те, що цей Закон відповідно до п. 1 його Прикінцевих положень регулює правовідносини, які склалися з 1 березня 2022 року.

Закон України від 24 березня 2022 року № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» набрав чинності 5 квітня 2022 року.

Потім Парламент проголосував за Закон України від 1 квітня 2022 року № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану», який набрав чинності 16 квітня 2022 року.

Закон України від 14 квітня 2022 року № 2192-IX «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України та розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України» набрав чинності 26 квітня, а Закон України від 21 квітня 2022 року № 2214-IX «Про внесення зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» – 7 травня 2022 року.

Детально розповідаючи про кожну зміну в оподаткуванні, яку необхідно враховувати під час розгляду спорів, Наталія Блажівська, серед іншого, звернула увагу на положення Закону України № 2173-IX, у якому зазначено, що для документів, складених в електронній формі, датою складення документа вважається та, що зазначена в самому документі як дата його складення відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», незалежно від дати накладення електронного підпису.

Лекторка зауважила, що Верховна Рада України невпинно працює над змінами до податкового законодавства і що невдовзі плануються чергові зміни. Вона порадила суддям стежити за вдосконаленням таких норм, що стосуються аудиту фінансової звітності, особливостей визначення рентної плати за видобуток газу, особливостей податкового контролю адміністрування податків, про відновлення податкового обов’язку платників податків, у яких є така можливість, про відновлення камеральних і документальних перевірок податкової звітності, а також про відновлення відшкодування сум податку на додану вартість з бюджету.

 

Детальніше про законодавчі зміни можна дізнатися із презентації Наталії Блажівської за посиланням: https://bit.ly/3ww44xe.

Інформація про зміни та доповнення до Податкового кодексу України, які вносилися протягом березня – травня 2022 року за посиланням: https://bit.ly/38qNkjb.