flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала Верховного Суду від 02.02.2018 №Пз/9901/1/18

 

ВЕРХОВНИЙ СУД

 

УХВАЛА

 

02 лютого 2018 року                     м. Київ                                   Пз/9901/1/18

                                                                                                      802/2196/17-а      

         Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача – Мороз Л.Л.,

суддів – Берназюка Я.О., Бучик А.Ю., Гімона М.М., Гриціва М.І.,

розглянувши подання судді Вінницького окружного адміністративного суду Дмитришеної Р.М. про розгляд Верховним Судом як зразкової справи типової справи №802/2196/17-а за позовом Особа1 до Ліквідаційної комісії Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області, третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ :

10 січня 2018 року до Верховного Суду надійшли матеріали адміністративної справи №802/2196/17-а разом з поданням судді Вінницького окружного адміністративного суду Дмитришеної Р.М. про розгляд даної типової справи Верховним Судом як зразкової справи.

Ухвалою Верховного Суду від 16 січня 2018 року з Вінницького окружного адміністративного суду витребувано матеріали типових справ, які надійшли до суду 23 січня 2018 року.

Дослідивши матеріали поданих справ, судом встановлено, що, зокрема справи №802/2441/17а та №802/2215/17а мають ознаки типової відповідно до положень пункту 21 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: відповідачем у них є один і той самий суб’єкт владних повноважень (його відокремлені структурні підрозділи), спір виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права, позивачами заявлено аналогічні вимоги.

Ознаками даної типової справи є такі:

1) позивач - пенсіонер органів внутрішніх справ; фізична особа, якому призначено пенсію згідно з Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”;

2) відповідач - Ліквідаційна комісія Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області (вул.Театральна, 10, м. Вінниця, 21050);

3) третя особа - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21000);

3) предмет спору: бездіяльність відповідача щодо нескладання нової довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії та ненаправлення її до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області; зобов’язання відповідача виготовити на направити до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області нову довідку про розмір грошового забезпечення.

Так, у даній справі Особа 1 просить суд:

-  визнати протиправною бездіяльність Ліквідаційної комісії Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області щодо нескладання нової довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії Особа 1, Інформація 1, реєстраційний номер облікової картки платника податків Інформація 2 за формою, передбаченою Додатком №2 до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року №45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», та внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року №393», з урахуванням змін в грошовому забезпеченні, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року №988 та Постанови Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», починаючи з 01 січня 2016 року, а також ненаправлення такої нової довідки до Головного управління Пенсійного фонду України в Вінницькій області для подальшого перерахунку пенсії;

- зобов’язати Ліквідаційну комісію Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області виготовити та направити до Головного управління Пенсійного фонду України в Вінницькій області нової довідки про розмір грошового забезпечення із зазначенням основних і додаткових видів грошового забезпечення в наступних розмірах: посадовий оклад – 2700,00 грн., оклад за військовим (спеціальним) званням підполковник поліції – 2200,00 грн., надбавка за стаж служби (40%) – 1960,00 грн., надбавка за виконання особливо важливих завдань 95% - 6517,00 грн., премія (55%) – 7357,35 грн., а всього – 20734,35 грн.;

- встановити судовий контроль за виконанням рішення суду шляхом зобов’язання Ліквідаційної комісії подати в установлений судом термін, з моменту набрання рішенням законної сили, звіт про виконання рішення суду.

Відповідачем у справі є Ліквідаційна комісія Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області.

Позов умотивований тим, що  він є пенсіонером МВС України та йому призначено пенсію за вислугу років. На виконання вимог законодавства, яким встановлені підстави для перерахування пенсійного забезпечення, Ліквідаційна комісія склала та подала до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області довідку №15205 про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, відповідно до змісту якої вона складена відповідно до статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», Постанови Кабінету Міністрів від 15.11.2015 року №988, Наказу МВС від 06.04.2017 року №260, розмір грошового забезпечення за нормами, чинними на 01 січня 2016 року, за посадою займаною ним на час звільнення із органів внутрішніх справ — старший слідчий в особливо важливих справах організаційно-методичного відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області відповідає посаді старший слідчий в ОВС та становить: посадовий оклад – 2700,00 грн., оклад за військовим (спеціальним) званням підполковник поліції – 2200,00 грн., надбавка за стаж служби (40%) – 1960,00 грн., надбавка за специфічні умови проходження служби (0%) - 0,00 грн., премія (2,32%) – 159,15 грн., а всього – 7019,15 грн.

Зазначає, що у вказану довідку не включено всі види грошового забезпечення, які йому нараховувались під час проходження служби, а тому, на думку позивача, Ліквідаційна комісія не внесши до Довідки №13205 всі види грошового забезпечення та зменшивши розмір премії, створила передумови для їх неврахування під час перерахунку пенсії, чим порушила його конституційні права та гарантії на належний соціальний захист.

Відповідно до вимог частини п’ятої статті 290 Кодексу адміністративного судочинства України Верховний Суд вирішує зразкові справи за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

За приписами частини другої статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України справи, визначені частиною першою цієї статті, суд розглядає у строк не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Правові наслідки судового рішення, ухваленого у зразковій справі, передбачені частиною третьою статті 291 Кодексу адміністративного судочинства України, якою встановлено, що при ухваленні рішення у типовій справі, яка відповідає ознакам, викладеним у рішенні Верховного Суду за результатами розгляду зразкової справи, суд має враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішенні за результатами розгляду зразкової справи.

Керуючись статтями 263-267, 290 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ :

  1. Відкрити провадження у зразковій адміністративній справі за позовом Особа 1 до Ліквідаційної комісії Управління Міністерства внутрішніх справ України в Вінницькій області, третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити дії.
  2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п’яти суддів.
  3. Справу призначити до розгляду без повідомлення (виклику) сторін на 26 лютого 2018 року в приміщенні суду за адресою: вул. Московська, 8, корпус 5, м. Київ, 01029.
  4. Встановити відповідачу п’ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для: 1) подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу; 2) подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні, якщо відповідач має намір взяти у ньому участь.
  5. Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для: 1) подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу; 2) подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні, якщо позивачу має намір взяти у ньому участь.
  6. Встановити відповідачу триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень проти відповіді на відзив і документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.
  7. Встановити третій особі триденний строк з дня отримання копії цієї ухвали – для подання суду пояснень щодо цього позову та документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів сторонам; десятиденний строк з дня отримання відзиву відповідача – для подання суду своїх пояснень з приводу доводів відповідача і документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів сторонам.
  8. Повідомити учасників справи, що відзив на позовну заяву (відзив), відповідь на відзив, заперечення та пояснення повинні відповідати вимогам частин другої-четвертої статті 162 КАС України.
  9. Повідомити учасників справи, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформлені відповідно до вимог статті 94 КАС України, зокрема вони подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.
  10. Повідомити учасників справи, що інформацію у справі, яка розглядається, учасники справи можуть отримати за адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: supreme.court.gov.ua.
  11. Повідомити учасників справи, що у разі невиконання процесуальних обов’язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, суд, відповідно до статті 149 КАС України, може застосувати заходи процесуального примусу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

 

         Головуючий суддя                                                   Л.Л. Мороз

 

         Судді                                                                         Я.О. Берназюк

                                                                          

                                                                                          А.Ю. Бучик

 

                                                                                          М.М. Гімон

 

                                                                                          М.І. Гриців