flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак взяв участь у VІ LEGAL BANKING FORUM

05 лютого 2020, 13:06

5 лютого 2020 року відбувся VІ LEGAL BANKING FORUM, традиційно організований тижневиком «Юридическая практика» з метою експертного обговорення і професійних дискусій серед юристів-практиків, суддів, банкірів, співробітників ФГВФО, представників законодавчої та виконавчої влади.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак у межах секції «Проблемні активи: наслідки для банків і клієнтів» розповів про останні новації судової практики в кредитних спорах.

Він нагадав, що при розрахунку розміру заборгованості за кредитним договором проценти та пеня нараховуються лише в межах строку кредитування. Крім того, зауважив, що у разі зазначення у судовому рішенні про стягнення суми коштів в іноземній валюті з визначенням еквівалента такої суми у гривні стягувачеві має бути перерахована вказана у резолютивній частині судового рішення сума в іноземній валюті, а не її еквівалент у гривні. «Перерахування стягувачеві суми в національній валюті України чи іншій валюті, аніж валюта, зазначена у резолютивній частині судового рішення, не вважається належним виконанням судового рішення», – наголосив Юрій Чумак.

            Суддя-спікер КГС ВС зробив акцент на розмежуванні юрисдикцій: «До юрисдикції господарських судів належать справи у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов'язання, якщо сторонами цього основного зобов'язання є юридичні особи та (або) фізичні особи – підприємці. Положення п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України пов'язують належність до господарської юрисдикції справ у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов'язання, не з об'єднанням позовних вимог до боржника у забезпечувальному зобов'язанні з вимогами до боржника за основним зобов'язанням, а з тим, що сторонами основного зобов'язання мають бути юридичні особи та (або) фізичні особи – підприємці».

            Юрій Чумак також підкреслив, що захист прав кредитора у справі за його позовом до боржника й поручителя в межах одного виду судочинства є більш прогнозованим і відповідає принципу правової визначеності.

Щодо суб’єктного складу, то спікер зазначив, що для здійснення правонаступництва особа має надати належні і допустимі докази на підтвердження факту переходу до нового кредитора усіх прав кредитора стосовно боржника за кредитним договором з огляду на умови договору про відступлення прав вимоги.

Під час виступу суддя-спікер КГС ВС також детально зупинився на найбільш актуальних правових позиціях КГС ВС і Великої Палати ВС, навів статистичні дані щодо стану розгляду КГС ВС спорів цієї категорії та відповів на численні питання учасників заходу.