flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС долучилися до обговорення побудови ефективної системи охорони інтелектуальної власності

17 грудня 2019, 16:11

16 грудня 2019 року відбулися парламентські слухання «Побудова ефективної системи охорони інтелектуальної власності в Україні», метою яких було обговорення проблем вітчизняної системи охорони інтелектуальної власності (ІВ) для визначення шляхів її вдосконалення.

Участь у заході взяли народні депутати України, судді господарських судів України, які спеціалізуються на розгляді спорів, пов'язаних із захистом прав на об’єкти ІВ, відповідальні працівники профільних міністерств і відомств, представники місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських і міжнародних організацій, науковці, експерти, автори, виконавці та винахідники.

            Верховний Суд представляли судді судової палати для розгляду справ щодо захисту прав ІВ, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ігор Бенедисюк, Ірина Булгакова, Ірина Колос, Тетяна Малашенкова та Володимир Селіваненко.

            Учасники обговорили найбільш актуальні питання охорони ІВ та конкретні інструменти їх вирішення. Зокрема, суддя КГС ВС Ігор Бенедисюк, виступаючи з парламентської трибуни, наголосив, що належна охорона ІВ неможлива без судової складової. Водночас він нагадав, що попередні аналогічні парламентські слухання відбулися ще 2007 року, проте їх рекомендації не були враховані, а проблемні питання так і залишилися невирішеними. Так, Ігор Бенедисюк зазначив, що не в усіх судах загальної юрисдикції достатньою мірою запроваджено навчання та підвищення кваліфікації суддів, які забезпечують розв’язання спірних питань, пов’язаних із дотриманням прав ІВ, внаслідок чого утруднюється вирішення спорів судами загальної юрисдикції та спеціалізованими судами.

Крім того, на думку судді КГС ВС, суттєво ускладнено розгляд спорів щодо дотримання прав ІВ, що пов’язано передусім із законодавчо закріпленою процедурою ведення процесу у справах стосовно визнання недійсними охоронних документів, а також рішень щодо їх видачі в судах різних юрисдикцій.

            Ігор Бенедисюк нагадав, що саме ВРУ було рекомендовано розглянути питання про віднесення розгляду справ з вирішення спорів, пов’язаних із порушенням прав на об’єкти промислової власності, до юрисдикції господарських судів, враховуючи підготовленість суддівського корпусу таких судів стосовно кваліфікованого розгляду зазначених справ, суб’єктний склад цих спорів, запроваджену спеціалізацію суддів, а також світовий досвід розгляду таких справ саме спеціалізованими судами.

            Що стосується доцільності створення Вищого суду з питань ІВ, то суддя КГС ВС наголосив на його важливості та необхідності, аргументуючи тим, що коли в господарських судах була створена стала практика щодо захисту авторських прав, кількість цих спорів зросла в десятки разів, адже учасники процесу мали змогу належним чином захистити свої права. На підтвердження цього він навів приклад, коли один із винахідників зареєструвався як ФОП заради можливості розглядати спір саме в господарському суді. І навпаки, коли ця практика була знівельована одним із рішень Верховного Суду України, то кількість цих спорів значно зменшилася через недоцільність звернення до судів загальної юрисдикції. Крім того, він зауважив, що кількість кваліфікованих спеціалістів у галузі ІВ дуже невелика, а тому, не сконцентрувавши спори цієї категорії в одному суді, ми ніколи не збільшимо кількість таких спеціалістів.

«Конкурс до Вищого суду з питань ІВ майже завершений, і запуск його роботи виведе розгляд спорів цієї категорії на істотно новий рівень, зробивши механізм захисту прав ІР в Україні максимально ефективним», – переконаний Ігор Бенедисюк.

За результатами парламентських слухань планується напрацювати дорожню мапу, яка буде проведена через відповідний профільний комітет ВРУ і стане дороговказом для подальшої роботи над вдосконаленням законодавчої бази у сфері інтелектуальної власності.