flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков взяв участь у роботі V Форуму з конкурсного права

22 листопада 2019, 16:34

22 листопада 2019 року відбувся ювілейний V Форум з конкурсного права Асоціації правників України, участь у якому традиційно взяв суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков.

У межах панельної дискусії учасники заходу обговорили перший місяць дії Кодексу України з процедур банкрутства (Кодекс), які з його новел спрацювали, які ще потребують змін, перші судові позиції і проблеми правозастосування та ін.

Суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков зауважив, що Кодекс виявився не таким простим: «Коли тривала робота над ним, все здавалося просто, але згодом з’ясувалося, що є чимало прогалин у застосовуванні норм Кодексу. Цим Кодексом законодавець певним чином відійшов від повної регламентації всіх процедур, тобто дав можливість як суду, так і арбітражним керуючим застосовувати норми на власний розсуд, правильно, доброчесно і без зловживань. Тобто це певна свобода у застосуванні правових норм».

Сергій Жуков також навів статистичні дані, які передували введенню в дію Кодексу. Так, за його словами, зараз на розгляді в судах перебуває 3369 справ, із них за ініціативою кредиторів – 2407 справ, за ініціативою боржників – 962 справи. Тобто ініціатива в банкрутстві за кредиторами, а не за боржниками. Цікавою також є інформація про те, які судові процедури застосовані щодо більшості підприємств, що були боржниками: розпорядження майном боржника – щодо 406 підприємств, санація боржника – 154, ліквідація банкрута – 2769, закінчилися мировою угодою – щодо 46. Отже, 82 % підприємств ліквідовується, адже закон про відновлення платоспроможності боржника мав ліквідаційний характер. Водночас спікер зауважив, що процедуру санації застосовувати не так вже й складно, та висловив сподівання, що законодавець її ще спростить.

Під час сесії «Практика – наше все!» суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков презентував детальний огляд правових проблем визнання недійсними правочинів боржника у справах про банкрутство. Він наголосив, що існує велика кількість випадків укладення угод, сторони яких шляхом здійснення недобросовісних дій порушують права та законні інтереси інших учасників угод, а також права осіб, що не є учасниками цих угод.

Правова презумпція сумнівності правочинів передбачає, що будь-який правочин боржника щодо відчуження ним свого майна, вчинений у підозрілий період, є сумнівним і може бути визнаний недійсним на підставі спеціальної норми закону.

            Спікер зазначив, що зміни в законодавстві про неплатоспроможність та банкрутство, а саме прийняття Кодексу, суттєво вплинули на розвиток інституту визнання недійсними правочинів боржника у межах справи про банкрутство. Збільшивши в часі підозрілий період з одного року до трьох років, законодавець збільшив можливість захисту кредиторами своїх інтересів та забезпечення справедливого задоволення своїх вимог. Значна кількість питань, зокрема щодо доведення збитків, наслідків визнання правочинів боржника недійсними, форми судового рішення за наслідками розгляду таких заяв та порядку виконання таких рішень залишилися недостатньо врегульованими. «Визнання недійсними правочинів боржника у межах справи про банкрутство спрямоване на досягнення однієї з основних цілей процедури неплатоспроможності – максимально можливе справедливе задоволення вимог кредиторів», – підкреслив він.

Сергій Жуков також нагадав, що протягом цього року судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС провели низку заходів по всій Україні на базі апеляційних господарських округів щодо застосування новел Кодексу, адже отримання зворотного зв’язку, зокрема від арбітражних керуючих, є дуже важливим. Суддя КГС ВС зауважив: «До касаційної інстанції надходить величезна кількість дискусійних питань від суддів першої та апеляційної інстанцій щодо застосування новел Кодексу, певна їх частина стосується Перехідних положень».

З презентацією Сергія Жукова «Правові проблеми визнання недійсними правочинів боржника у справах про банкрутство» можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/35xfv8T