flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов виступив на Форумі з питань інтелектуальної власності для суддів

15 листопада 2019, 14:26

13–15 листопада 2019 року в Женеві (Швейцарська Конфедерація) відбувся Форум з питань інтелектуальної власності для суддів (Форум), вже традиційно організований Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO) для представників судових органів з усього світу з метою обміну досвідом з актуальних питань ІР, які виникають на фоні прискорення інноваційної діяльності та активізації транскордонного використання ІР.

Вже вдруге на запрошення організаторів у роботі Форуму взяв участь заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов, який входить до складу судової палати КГС ВС для розгляду справ щодо захисту прав ІР, а також пов'язаних з антимонопольним і конкурентним законодавством, та багато років спеціалізується на розгляді саме цієї категорії спорів.

Форум проходив у форматі групових обговорень, де акцент робився на діалозі та обміні інформацією між учасниками. Так, у ході обговорення «Розгляд транскордонних спорів у галузі ІР» заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов ознайомив колег зі структурою судової системи України та детально зупинився на створенні Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності (ІР-суд). Зокрема, він поінформував присутніх, що в Україні справи щодо прав ІР розглядатимуться ІР-судом як судом першої інстанції, Апеляційною палатою ІР-суду як судом апеляційної інстанції та КГС ВС як судом касаційної інстанції.

Богдан Львов також розповів про багаторічний досвід розгляду господарськими судами справ, пов’язаних із захистом прав ІР, та наголосив на перевагах судової спеціалізації: «Побудова судів за принципом спеціалізації є найбільш прогресивною формою організації діяльності судової системи, оскільки: створює необхідні передумови для їх ефективної діяльності та для здійснення правосуддя на засадах верховенства права; надає додаткові гарантії справедливого правосуддя; розцінюється як засіб підвищення якості правосуддя, його доступності для населення та дієвості судової системи. Саме завдяки особливостям спеціалізованого суду забезпечується оперативність, економність та гнучкість процедури розгляду справ».

Заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов високо оцінив значимість, актуальність та необхідність такого міжнаціонального діалогу між судовими інстанціями. Адже з урахуванням високої швидкості технологічних і суспільних трансформацій, які призводять до стрімкого розвитку ІР сфери, перед суддями часто постає завдання вирішувати ІР спори в умовах правової невизначеності. І в багатьох країнах саме суди першими стикаються з новими реаліями у галузі ІР.

Цьогоріч у Форумі взяли участь 124 представники судових органів із 74 країн світу, в т.ч. з України – 6 кандидатів на посади суддів ІР-суду.