flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС обговорили з колегами особливості розгляду корпоративних спорів

18 листопада 2019, 11:08

8 листопада в Західному апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл «Особливості розгляду корпоративних спорів: зміни в законодавстві, процесуальні новації та захист окремих видів корпоративних прав» за участю суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганни Вронської, Людмили Стратієнко, Ігоря Ткача, начальника управління забезпечення роботи судової палати КГС ВС Дмитра Умрихіна.

Під час виступу секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних справ та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська розповіла про новели новели ГПК України у вирішенні корпоративних спорів і навела конкретні приклади постанов Касаційного господарського суду та правових позицій Великої Палати у корпоративних спорах.

Судді обговорили питання про захист прав учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі ТОВ), захист права учасника на отримання дивідендів, захист права акціонера/учасника на проведення аудиту, а також стосовно форми надання учаснику інформації про діяльність ТОВ, застосування норм процесуального права тощо.

Із судовою практикою щодо вирішення спорів, пов’язаних із оскарженням учасником (акціонером) правочинів, укладених виконавчим органом товариства, ознайомила присутніх суддя КГС ВС Людмила Стратієнко.

Суддя КГС ВС Ігор Ткач висвітлив деякі аспекти застосування п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» і зупинився на окремих правових висновках Великої Палати Верховного Суду.

За результатами спільної роботи учасники круглого столу окреслили основні особливості розгляду корпоративних спорів та актуальні правові позиції КГС ВС у корпоративних спорах.

Крім того, в межах візиту на базі Українського католицького університету судді КГС ВС разом із відділенням Асоціації правників України у Львівській області провели зустріч із місцевою юридичною спільнотою, присвячену актуальним питанням практики Верховного Суду у корпоративних спорах, на якій розповіли присутнім про склад та організацію ВС, КГС ВС, структуру профільної судової палати, а також проаналізували окремі постанови КГС ВС, постанови Об’єднаної палати КГС ВС та Великої Палати,  зокрема щодо застосування п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»; застосування процесуальних норм під час розгляду корпоративних спорів; захисту права учасника на отримання дивідендів; захисту права учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі ТОВ); захисту права акціонерів на проведення аудиту; оскарження учасником (акціонером) правочинів, укладених виконавчим органом товариства; захисту права учасника ТОВ на отримання інформації про діяльність ТОВ та ін.