flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак взяв участь у ІІ Legal Real Estate Forum

30 жовтня 2019, 11:22

30 жовтня 2019 року тижневик «Юридическая практика» провів ІІ Legal Real Estate Forum.

Представники міністерств та відомств, законодавчої та судової гілок влади, будівельних компаній, юридичних департаментів та служб безпеки великих підприємств, провідних юридичних фірм і профільних асоціацій обговорили реалії та перспективи інвестування в нерухомість, проаналізували сучасні виклики містобудування і сфокусувалися на пошуку дієвих інструментів захисту від шахрайських та рейдерських атак.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак взяв участь у панельній дискусії «Шахрайство та рейдерство – алгоритми захисту», де проаналізував судову практику Верховного Суду щодо протидії рейдерству і шахрайству у сфері нерухомості.

Суддя-спікер КГС ВС зробив акцент на розмежуванні юрисдикцій при оскарженні реєстраційних дій. Зокрема, він нагадав, що коли мова йде виключно про оскарження дій, бездіяльності чи рішень державного реєстратора, то це площина адміністративної юрисдикції. Водночас, коли існує спір про право, то варто звертатися до цивільного чи господарського суду, залежно від суб’єктів. У разі недотримання юрисдикційності суди вищих інстанцій скасовують рішення з формальних причин, тому адвокатам необхідно визначитися зі способом захисту і юрисдикцією, перш ніж подавати заяву до суду.

«Захист від рейдерів через судову систему справді дієвий і він працює, але фактично це вже боротьба з наслідками. А потрібно викорінювати причину, яка полягає у кримінальних діяннях конкретних осіб. І поки ці причини правоохоронними органами не будуть викоренені, до тих пір сторони, адвокати та юристи витрачатимуть час і кошти на боротьбу за повернення своєї власності», - переконаний Юрій Чумак.

Учасники панельної дискусії також обговорили аспекти захисту від атак на об’єкти нерухомості, особливості роботи з реєстрами та взаємодію з реєстраторами, проблемні аспекти укладання договорів щодо нерухомого майна і державної реєстрації прав на нерухоме майно, переваги та недоліки основних схем антирейдерського реагування, алгоритми побудови комплексного захисту і под.