flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у VIІ Щорічному форумі юрисконсультів

23 жовтня 2019, 10:10

23 жовтня 2019 року видання «Юридическая практика» провело VІІ Щорічний форум юрисконсультів (Форум), який вже традиційно став майданчиком для обміну досвідом юрисконсультів, представників органів державної влади, суддів, юристів-практиків, партнерів та керівників юридичних департаментів провідних українських і міжнародних юридичних, консалтингових та аудиторських компаній.

            У межах панельної секції «Вирішення спорів» суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак проаналізував практику ВС у кредитних спорах. Зокрема, він зазначив, що сьогодні суди, розглядаючи спори щодо розрахунку розміру заборгованості за кредитним договором, дотримуються висновку, що проценти та пеня нараховуються лише в межах строку кредитування. Тобто право кредитора нараховувати передбачені договором проценти за користування кредитом і неустойку припиняються після закінчення визначеного цим договором строку кредитування або у разі пред’явлення до позичальника вимог відповідно до ЦК України.

            Стосовно юрисдикції Юрій Чумак нагадав, що суб’єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов’язання, сторонами якого є юридичні особи (СПД), не має значення для визначення відповідного спору як господарського.

            Суддя-спікер КГС ВС також зауважив, що звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом визнання права власності за іпотекодержателем у судовому порядку не є належним способом захисту права. Він також наголосив, що ліквідація боржника за кредитним договором не припиняє зобов’язань за забезпечувальним зобов’язанням. Водночас розірвання кредитного договору не є підставою для припинення поруки та застави (іпотеки), які можуть забезпечити виконання зобов’язання, що виникло до моменту такого розірвання.

            Кожну наведену правову позицію суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак підкріпив прикладами із судової практики ВП ВС.

Актуальній практиці ВС у корпоративних спорах присвятив свій виступ під час роботи панельної секції «Корпоративні та трудові відносини» суддя КГС ВС Ігор Ткач. Він розповів про основні тенденції спорів, що виникають із корпоративних відносин. «Останнім часом стало значно більше визначеності в питаннях, пов’язаних із юрисдикцією спорів. Для розмежування юрисдикції щодо корпоративних спорів передусім слід використовувати предметний критерій, тобто чи стосується спір захисту корпоративних прав», – наголосив Ігор Ткач.

Суддя КГС ВС також звернув увагу на визначення юрисдикції у спорах, що стосуються оскарження реєстраційних дій. «Раніше часто було так, що по суті один і той самий спір розглядався одночасно і судами адміністративної юрисдикції, і судами господарської юрисдикції. Це затягувало вирішення спору і не давало можливості ефективно захистити права особи. Зараз є чітка позиція Верховного Суду: якщо основна вимога пов’язана із захистом корпоративних прав особи, а також заявляється вимога про оскарження реєстраційної дії – такі справи розглядаються господарськими судами», – зазначив спікер.

Крім того, Ігор Ткач висловив свою думку щодо проблемних питань, пов’язаних з визначенням способу судового захисту, співвідношенням можливості визначення способу захисту судом із принципами змагальності та диспозитивності.

 Доповідач також зупинився на правових висновках КГС ВС щодо застосування Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», проаналізував останню судову практику ВП ВС та КГС ВС.

Судді КГС ВС взяли активну участь у дискусії та відповіли на численні проблемні запитання учасників Форуму.

 

Презентації спікерів доступні за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Kredutni_sporu.pdf

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Korporatuvni_sporu.pdf