flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС з профільною професійною спільнотою обговорили введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства

23 жовтня 2019, 11:26

21 жовтня 2019 року, у день введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (далі – Кодекс) від 18 жовтня 2018 року № 2597-VIII, відбувся круглий стіл «Старт vs Стоп: Судний день реформи банкрутства», організований інформаційним порталом «Банкрутство & Ліквідація» за підтримки юридичної компанії «EQUITY Law Firm».

У заході взяли участь судді Верхового Суду та господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, представники проєкту ЄС «Право-Justice», Міністерства юстиції України, профільних установ, провідних юридичних компаній, арбітражні керуючі та експерти.

Верховний Суд представляли суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков та судді: Олександр БанаськоВолодимир Білоус і Лілія Катеринчук, які зазначили, що на сьогодні справи про банкрутство у господарському судочинстві становлять окрему велику категорію, тому судді цієї судової палати КГС ВС у поточному році доклали багато зусиль і приділили значну частину свого часу обговоренню новел профільного законодавства та вивченню пропозицій стосовно оптимізації практичного застосування Кодексу. Крім того, протягом року Асоціація правників України спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» за участю суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС провела в апеляційних господарських округах низку обговорень змін у процедурах банкрутства після прийняття Кодексу у межах заходу «Новели банкрутства в Україні».

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков виділив ТОП-5 проблем Кодексу, зокрема:

  1. Нечіткі критерії для відкриття провадження у справі про банкрутство юридичних осіб. Немає обмежень, які були раніше, водночас з’являється можливість зловживань для створення «штучних проваджень».
  2. Нечіткі критерії відкриття проваджень у справі про неплатоспроможність фізичної особи (необхідно застосування всіх підстав ст. 115 Кодексу або однієї). Всі процедури щодо неплатоспроможності фізичних осіб є новими.
  3. Всі спори за участю боржника розглядаються у межах справи про банкрутство ст. 7 Кодексу (можливі проблеми з передачею позовних проваджень та розглядом справ суддями, які не мають відповідної спеціалізації).
  4. Не зрозуміло, як будуть призначатися судом розпорядники майна та оприлюднюватися відомості стосовно справ про банкрутство (неплатоспроможність) до початку функціонування ЄСІТС (ця ситуація не врегульована).
  5. Процедура банкрутства може відкриватися щодо будь-якої юридичної особи, окрім банків та казенних підприємств. Так, це можуть бути, наприклад, і бюджетні установи, і громадські організації, і політичні партії та інші юридичні особи. На переконання судді-спікера судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергія Жукова, Кодекс дає можливість скоротити та спростити процедуру банкрутства, що робить її менш зарегульованою, водночас – це певний тест на зловживання своїми правами з боку учасників провадження у справах про банкрутство.

У ході круглого столу професійна спільнота мала змогу обговорити найгостріші новели Кодексу та їх застосування. Адже з дня його введення, тобто з 21 жовтня 2019 року, визнається таким, що втратив чинність, Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника – юридичної особи, або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

 

Відділ взаємодії зі ЗМІ