flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС та міжнародні експерти обговорили актуальні проблеми процедур банкрутства

23 жовтня 2019, 11:25

18 жовтня 2019 року відбулася міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми процедур банкрутства в Україні та міжнародний досвід врегулювання неплатоспроможності».

У заході взяли участь судді КГС ВС Володимир ПогребнякСергій ЖуковОлександр БанаськоОлег Васьковський та Лілія Катеринчук, судді господарських судів України, доктор Зальцбургського університету Генрієтта-Крістіна Дуурсма-Кеплінгер (Австрія), старший викладач Ягеллонського університету Марек Поржицький (Краків, Польща), представники Проєкту ЄС в Україні «Право-Justice», Міністерства юстиції України, факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Національної професійної спілки арбітражних керуючих України.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк.

Із презентацією щодо проблемних питань визнання недійсними правочинів боржника у справі про банкрутство виступив суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков.

За його словами, у Кодексі України з процедур банкрутства закладено потужний інструментарій, який надає кредиторам можливість для захисту своїх прав та законних інтересів під час судової процедури банкрутства. Важливим інструментом законодавства про банкрутство є визнання у встановленому законом порядку правочинів боржника недійсними та застосування наслідків такої недійсності, що надає кредиторам та арбітражному керуючому можливість повернення активів боржника до ліквідаційної маси боржника для задоволення вимог кредиторів. Таким чином, основною метою визнання недійсними правочинів за участю боржника у межах справи про банкрутство є захист інтересів кредиторів, адекватне наповнення ліквідаційної маси, скорочення різниці між розміром ліквідаційної маси і загальним розміром кредиторських вимог.

На переконання доповідача, прийняття Кодексу суттєво вплинуло на розвиток інституту визнання недійсними правочинів боржника у межах справи про банкрутство. Разом з тим, збільшивши період з одного року до трьох, законодавець розширив можливість захисту кредиторами своїх інтересів та забезпечення справедливого задоволення своїх вимог. Водночас значна кількість питань, зокрема щодо доведення збитків, наслідків визнання правочинів боржника недійсними, форми судового рішення за наслідками розгляду таких заяв залишилися не достатньо врегульованими. Це можна виправити і на законодавчому рівні і шляхом стабільної та єдиної судової практики Верховного Суду.

Міжнародні експерти взяли участь в обговоренні новел законодавства України з процедур банкрутства, а також розповіли про досвід європейських країн з питань банкрутства.