flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ганна Вронська виступила під час проведення спецкурсу LHS щодо судової практики в корпоративних спорах

12 вересня 2019, 12:08

10 вересня 2019 року суддя Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі ВС Ганна Вронська в рамках спецкурсу Legal High School проаналізувала правові позиції Верховного Суду у справах, що виникають з корпоративних відносин.

Під час модуля «Судова практика в корпоративних спорах» суддя ВС зазначила, що вирішення корпоративних конфліктів належить до виключної юрисдикції господарських судів. Вона навела позицію Великої Палати Верховного Суду про те, що справи, які виникають у спорах між акціонерним товариством і його акціонером (акціонерами), пов'язані із втратою системи реєстру власників іменних цінних паперів та порушенням товариством своїх обов'язків щодо відновлення реєстру власників іменних цінних паперів, потрібно розглядати як справи, що виникають із корпоративного спору, а отже, вони є підвідомчими господарським судам.

За словами Ганни Вронської, у багатьох випадках судовий спосіб не є найшвидшим способом розв’язання корпоративних конфліктів, проте якщо обрано саме такий шлях, слід опиратися на практику КГС ВС та Великої Палати Верховного Суду. Суддя наголосила, що у разі якщо за результатами розгляду справи факт порушення рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера, члена) юридичної особи не встановлений, господарський суд не має підстав для задоволення позову. Водночас не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів юридичної особи, є підставами для визнання недійсними прийнятих ними рішень.

Крім того, у виступі Ганна Вронська детально зупинилася на окремих постановах КГС ВС,  які стосуються прав акціонерів.