flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду обговорили розумні строки судового розгляду

24 червня 2019, 20:08

24 червня 2019 року відбувся круглий стіл «Українське процесуальне законодавство та проблема дотримання розумних строків відповідно до вимог пункту 1 статті 6 Європейської конвенції з прав людини», організований Верховним Судом спільно з проектами Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» та «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні».

Учасниками заходу стали судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду України, місцевих та апеляційних судів, члени ВРП, представники апарату Верховного Суду, офісу Ради Європи, правоохоронних органів, законодавчої і виконавчої влади та експертного середовища.

Відкриваючи круглий стіл, заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов подякував Офісу Ради Європи в Україні за послідовну підтримку реформ і сприяння позитивним змінам, які відбуваються в нашій державі. Він наголосив, що дотримання процесуальних строків судового розгляду є однією з найбільш істотних складових ефективного правосуддя. Богдан Львов висловив сподівання, що подібні заходи допоможуть виявити причини, які заважають дотриманню розумних строків, віднайти шляхи їх усунення та спільними зусиллями виробити додаткові механізми вдосконалення чинного законодавства.

У ході заходу було презентовано аналіз нового процесуального законодавства України у кримінальному, адміністративному, цивільному і господарському процесах та його вплив на тривалість судового провадження. Крім того, іноземні експерти поділилися досвідом Ради Європи щодо впровадження механізмів для пришвидшення судового провадження з метою виконання рішень ЄСПЛ.

Учасники дискусії також обговорили заходи загального характеру, спрямовані на дотримання вимог рішень ЄСПЛ щодо розумної тривалості проваджень (зокрема стан виконання рішень у групах справ «Світлана Науменко проти України» та «Меріт проти України») та обмінялися думками щодо вдосконалення процесуального законодавства для забезпечення ефективних засобів захисту від надмірної тривалості провадження в Україні.

Так, суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак зазначив, що господарські суди намагаються розглядати всі справи у строки, передбачені ГПК України: «Так було раніше і так є зараз. Ми вже 1,5 року працюємо за новим кодексом і бачимо, що у більшості випадків судді нижчих інстанцій і, звичайно ми намагаємося дотримуватися строків, встановлених законом». Він також детально зупинився на проблемних питаннях дотримання розумних строків, зокрема щодо зловживання сторонами своїми правами та ін.