flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Миколаївської області відбувся круглий стіл щодо особливостей розгляду корпоративних спорів, організований Верховним Судом

21 червня 2019, 20:05

21 червня суддя-секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська та начальник управління забезпечення роботи цієї судової палати Дмитро Умрихін відвідали Господарський суд Миколаївської області, де зустрілися з суддями Господарського суду Миколаївської області та районних судів Миколаївського регіону, прокурорами, адвокатами тощо.

У ході візиту був проведений круглий стіл щодо особливостей розгляду корпоративних спорів, зокрема стосовно змін в законодавстві, процесуальних новацій та захисту окремих видів корпоративних прав.

Суддя КГС ВС Ганна Вронська розповіла про новели ГПК України у вирішенні корпоративних спорів і навела конкретні приклади постанов Касаційного господарського суду та правових позицій Великої Палати у корпоративних спорах.

Були обговорені питання про захист прав учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі ТОВ), захист права учасника на отримання дивідендів, захист права акціонера/учасника на проведення аудиту, а також стосовно форми надання учаснику інформації про діяльність ТОВ, застосування норм процесуального права тощо.

У своїй доповіді Ганна Вронська також проаналізувала стан судової практики щодо здійснення господарського судочинства за похідними позовами.

Окремо секретар судової палати КГС ВС Ганна Вронська звернула увагу учасників круглого столу на новели вказаного ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», зокрема щодо моменту виникнення корпоративних прав, державної реєстрації змін до відомостей про склад учасників ТОВ/ТДВ та виходу учасника з ТОВ.

Крім того, суддя КГС ВС Ганна Вронська та начальник управління забезпечення роботи судової палати Дмитро Умрихін розповіли про судову практику КГС ВС стосовно вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням банківського законодавства та спорів, що виникають із договорів страхування.

На завершення Ганна Вронська відповіла на численні запитання суддів та  інших учасників заходу.