flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов взяв участь у презентації звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи»

21 червня 2019, 20:02
21 червня 2019 року заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов узяв участь у презентації звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи», організованій проектом Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні».
Учасниками заходу стали судді Верховного Суду, Конституційного суду України, судів першої та апеляційної інстанцій, члени й представники ВРП, ВККСУ, РСУ, ДСАУ та інших органів державної влади, громадянського суспільства, міжнародних організацій та експерти Ради Європи.
Виступаючи з вітальним словом, заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив на важливості презентованого дослідження: «Можливо ми зараз перебуваємо на початку чергової судової реформи чи переоцінки результатів попередньої. А оскільки це відбувається з посиланням на запит суспільства, то якраз такий звіт безумовно має фундаментальне значення». Він зазначив, що вже багато років питання ставлення громадян до судової системи є предметом спекуляцій різних зацікавлених сторін, і залежно від поставлених цілей і задач, акценти дуже часто зміщуються: «Дійсно, наша судова система не є безпроблемною. Але вона й не настільки зруйнована і пронизана тими негативними явищами, як інколи подається в деяких сумнівних дослідженнях, коли йдеться про довіру на рівні 1-2%. На жаль, загалом ставлення до всіх державних органів в Україні бажає кращого».
Водночас Богдан Львов переконаний, що виключно діями лише зсередини, тобто зусиллями лише самих суддів, відновити довіру в повному обсязі не вдасться, враховуючи те, що велику роль в цьому відіграють ЗМІ, до об’єктивності яких часто є чимало запитань. «Все це безумовно впливає на ставлення громадян до судової системи. І це стосується в першу чергу тих людей, які інформацію про її діяльність отримують виключно зі ЗМІ, а не безпосередньо із зали судових засідань. Тому однозначно таке максимально професійне дослідження є надзвичайно важливим», - підкреслив заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов.
Презентував звіт за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи» директор соціологічної служби Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Андрій Биченко. Він повідомив, що опитування громадян України здійснювалось впродовж 7–14 лютого 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Результати цього опитування є репрезентативними щодо дорослого населення за основними соціально-демографічними показниками.
Аналіз результатів дослідження порівнювався з результатами двох попередніх всеукраїнських досліджень, проведених соціологічною службою Центру Разумкова впродовж 15–20 листопада 2012 року та 6–11 жовтня 2017 року.
У ході презентації присутні обговорили оприлюднені результати дослідження та обмінялися думками щодо шляхів і механізмів підвищення рівня довіри до судової влади в Україні.

Відділ взаємодії зі ЗМІ