flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у Національному форумі з інтелектуальної власності «IP LET FORUM»

21 червня 2019, 19:55

20–21 червня 2019 року відбувся Національний форум з інтелектуальної власності «IP LET FORUM», на якому обговорили актуальні питання стратегічного розвитку та правової охорони інтелектуальної власності в Україні.

Організатори заходу – Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Національним офісом інтелектуальної власності.

Учасниками та спікерами IP LET FORUM стали високопрофесійні представники WIPO і виконавчої влади, міжнародні й вітчизняні фахівці – відомі судові експерти, науковці, патентні повірені, юристи, адвокати, судді, стейк-холдери та стартапери.

Верховний Суд представляли заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов та суддя КГС ВС Ігор Бенедисюк, які входять до складу судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством.

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов виступив з вітальним словом і взяв участь у панельній дискусії «Національна стратегія розвитку сфери інтелектуальної власності», на якій обговорили розвиток інтелектуальної власності в Україні; роль ІВ для трансферу технологій та значення для науково-технічного прогресу; Національну стратегію розвитку сфери інтелектуальної власності і яким чином вона змінить функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

Зокрема, Богдан Львов, спеціаліст з розгляду спорів цієї категорії, повідомив, що їх кількість у КГС ВС щороку зростає у 1,5–2 рази, а після створення спеціалізованого ІР-суду навантаження зросте. Крім того, він зазначив, що Велика Палата ВС тримає на контролі питання підвідомчості спорів. Водночас Богдан Львов зауважив, що судді КГС ВС із набагато більшим задоволенням розглядали б справи про штучний інтелект та біотехнології, а доводиться розбиратися з поцупленими один в одного торговими марками та етикетками на рибних консервах.

Очільник КГС ВС також поінформував, що у разі належної роботи ВККСУ формування IP-суду може завершитися вже через місяць-півтора. Далі справа залишиться за ВРП, яка має внести відповідне подання Президенту України. При цьому він висловив сподівання, що перепони в діяльності ВККСУ створюватися не будуть.

Богдан Львов нагадав, що майбутні судді IP-суду матимуть можливість пройти спеціальний навчальний курс за підтримки британських експертів. Проте старт цього курсу вже двічі переносився, і третя спроба запланована на жовтень 2019 року. Водночас наукова підтримка діяльності IP-суду не завершиться на проведенні навчального курсу. На думку Богдана Львова, надійною опорою для суду може також стати науково-консультативна рада, до якої увійдуть визнані вчені IP-галузі.

Під час панельної дискусії «Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Альтернативне вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності» Ігор Бенедисюк підкреслив, що питання про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності вже вирішене, залишилось визначитися зі строками початку роботи цього суду.

Говорячи про перспективи застосування альтернативного способу вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності, суддя КГС ВС зазначив, що альтернативні способи працюють на те, щоб бізнес розвивався: «Як приклад – це був один із аргументів, чому ми наголошували, що нам потрібен спеціалізований розгляд господарських спорів. Чому потрібні господарські суди?! Тому що бізнес не може чекати. Спори мають розглядатися швидко та ефективно. Альтернативні способи будуть розвиватися, і досить ефективно, але їх розвиток буде залежати від доброї волі сторін і від того, які цілі вони ставлять сторони перед собою».

У своєму виступі Ігор Бенедисюк зупинився також на питаннях щодо залучення судового експерта при розгляді відповідної категорії спорів, зазначивши про важливість професійного рівня спеціаліста. За його словами, ряд питань, які будуть вирішуватись в IP-суді, мають навіть не юридичну, а ймовірніше технічну проблематику. І ці питання вирішуються по-різному в різних країнах. Зокрема, це співпраця зі спеціалістами, які надаватимуть суддям відповідні консультації з технічних питань під час розгляду складних патентних спорів.

«Я переконаний, якщо майбутні судді IP-суду на професійній основі досить тривалий час розглядатимуть певну категорію спорів, їхній фаховий рівень буде зростати. Я можу це із впевненістю сказати з огляду на ту спеціалізацію, яка з’явилася з 2003 року у ВГСУ і успішно функціонує в судовій палаті для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС», – сказав суддя КГС ВС.

«Шляхів дуже багато, і який із них ми оберемо – це питання майбутнього. Головне, щоб ми спільними зусиллями створили IP-суд і допомогли йому стати на ноги. Інтелектуальна власність – це саме та рушійна сила, яка впливає і на економіку країни», – резюмував Ігор Бенедисюк.