flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ганна Вронська взяла участь у LHS Discussion Hub «Річниця Закону про ТОВ: перші підсумки»

19 червня 2019, 19:44

19 червня 2019 року суддя ВС, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у LHS Discussion Hub: «Річниця Закону про ТОВ: перші підсумки».

Учасники заходу сконцентрували свою увагу на таких питаннях: підсумки першого року дії Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» — виклики перехідного періоду, практика застосування законодавчих новел, колізії та прогалини в чинному законодавстві, яке регулює діяльність ТОВ, напрями подальшого вдосконалення корпоративного законодавства в Україні.

Як зазначила Ганна Вронська, на сьогодні ще немає практики вирішення корпоративних спорів за новим Законом про ТОВ на рівні ВС. Проте судді КГС ВС від початку діяльності нового ВС, формуючи правові позиції у корпоративних спорах за участю ТОВ, враховували «дух» нового Закону. Свої слова суддя проілюструвала постановами КГС ВС у справах № 918/92/17, № 904/3679/17, № 921/505/17-г/18.

Жваву дискусію викликало питання щодо можливості передачі вирішення спору за корпоративним договором на розгляд міжнародного комерційного арбітражу. Суддя ВС нагадала присутнім положення ч. 2 ст. 22 ГПК України, за яким така можливість допускається виключно на підставі арбітражної угоди, укладеної між юридичною особою та всіма її учасниками. Також Ганна Вронська наголосила на правовій позиції ВС, за якою товариство, викупивши частку у своєму статутному капіталі, не стає учасником цього товариства і не набуває тих прав, які мають учасники (постанова у справі № 905/691/18).