flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів обговорили актуальні питання імплементації Кодексу України з процедур банкрутства

14 червня 2019, 19:50

14 червня 2019 року судді судової палати судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк (секретар палати) та В’ячеслав Пєсков взяли участь у конференції «Актуальні питання імплементації Кодексу України з процедур банкрутства», організованій Південно-західним апеляційним господарським судом, Асоціацією правників України спільно з Проектом ЄС «Право-Justice».

Представники суддівського корпусу різних юрисдикцій, арбітражні керуючі, науковці та іноземні експерти зокрема обговорили: новели Кодексу з процедур банкрутства (Кодекс); процесуальний порядок судового розгляду справ про банкрутство; запровадження інституту банкрутства фізичної особи; порядок переходу до застосування Кодексу; захист прав кредиторів у Кодексі; місце арбітражного керуючого в системі банкрутства; нововведення у процедурі продажу (реалізації) майна банкрута тощо.

Судді КГС ВС виступили спікерами першої сесії «Загальний огляд новел Кодексу України з процедур банкрутства».

Зокрема, суддя – секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС, к.ю.н. Володимир Погребняк детально розповів про деякі процесуальні аспекти розгляду справ щодо окремих категорій боржників. На його думку, запропонований законодавцем алгоритм введення в дію Кодексу можна пояснити намаганням припинити існуючу практику, коли одночасно діє кілька редакцій Закону, та запровадити єдиний підхід. Він наголосив на необхідності досягнення консенсусних рішень щодо переходу до застосування Кодексу, а не нав’язаних в імперативному порядку. Суддя-секретар палати КГС ВС також зупинився на дискусійних питаннях щодо кола суб'єктів боржників, передбаченого Кодексом, та особливостях продовження провадження у справах про банкрутство відсутніх боржників та боржників, що ліквідуються власником, адже Кодекс таких особливостей не передбачає. На переконання Володимира Погребняка, Кодекс не лише відкриє нові можливості для фізичних осіб, але й вдосконалить процедуру корпоративного банкрутства, зробивши її більш прозорою.

Володимир Погребняк зазначив, що на сьогодні справи про банкрутство у господарському судочинстві становлять окрему велику категорію, тому судді відповідної судової палати КГС ВС докладають багато зусиль і приділяють значну частину свого часу на обговорення новел профільного законодавства та вивчення пропозицій стосовно оптимізації практичного застосування Кодексу.

Зі свого боку суддя КГС ВС В’ячеслав Пєсков наголосив на важливості практики ЄСПЛ, оскільки суддям доведеться все частіше звертатися до неї. Він також детально зупинився на «свіжій» практиці ЄСПЛ стосовно питань включення комунального майна в ліквідаційну масу, субсидіарної відповідальності і под.

Аналогічні заходи за участю суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС вже відбулися і в інших апеляційних господарських округах.

За результатами роботи Конференції будуть сформовані пропозиції щодо проблемних питань впровадження та алгоритму процесуального переходу за новелами Кодексу.