flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудді та працівники секретаріату КГС ВС пройшли тренінг «Основи та засади управління рухом судових справ: Роль та обов'язки суддів»

31 травня 2019, 19:14

Протягом 30–31 травня 2019 року судді КГС ВС Тетяна Дроботова (секретар судової палати), Іван Міщенко, Олександр Банасько, Олексій Случ і працівники секретаріату КГС ВС взяли участь в апробації навчальної програми тренінгу «Основи та засади управління рухом судових справ: Роль та обов'язки суддів», організованій НШСУ спільно з проектом USAID у межах Програми реформування сектора юстиції «Нове правосуддя».

Зі вступним словом виступили проректор НШСУ Анатолій Костенко та заступник керівника Програми реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» проекту USAID Наталія Петрова. Модерували захід судді у відставці – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ Галина Юровська та викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ Лілія Гуцал.

Своїм досвідом із представниками Верховного Суду поділилися почесний суддя (у відставці) Вищого суду округу Марікопа (США) Хью Хеті, адміністративний директор судового управління штату Нью-Джерсі (США) та консультант з питань судового адміністрування Джузеппе М. Фазарі.

Лектори наголосили на важливості постійної взаємодії між суддями та апаратом судів, бо лише постійна співпраця сприятиме швидкому та якісному розгляду справ і налагодженню роботи суду загалом. Джузеппе Фазарі також зауважив, що одним із дієвих методів підвищення якості роботи суду є управління рухом справ, адже таким чином суддя може самостійно контролювати всі процеси. За його словами, диференційоване управління справами є ефективніше, ніж розгляд справ в порядку черговості їх надходження.

Суддя КГС ВС Олександр Банасько звернув увагу колег на те, що всі судові процедури мають бути своєчасними, інакше втрачається їх сенс, знижується ефективність, нівелюються позитивні наслідки.

Зі свого боку, суддя КГС ВС Іван Міщенко пригадав ознайомчий візит тренера цього заходу Джузеппе М. Фазарі у судове засідання під його головуванням та висловив сподівання отримати під час тренінгу нову інформацію, що стане у нагоді для удосконалення роботи суду.

Начальник управління забезпечення роботи судової палати Дмитро Умрихін зауважив, що у КГС ВС адміністративна робота з руху справ налагоджена на високому рівні, а це відповідним чином впливає і на оперативність касаційного перегляду господарських справ.

Під час тренінгу учасники визначили головні завдання суду, їх вплив на основи та засади управління рухом справ та принципи парадигми управління роботою судів. Приділено увагу й диференційованій системі черговості розгляду справ, внутрішній культурі суду та першочерговим завданням суду як органу, що має забезпечити користування особами своїми фундаментальними правами, офіційну реєстрацію певного юридичного статусу, запобігання протиправній поведінці тощо.