flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак взяв участь у IV Міжнародному форумі із захисту бізнесу

16 травня 2019, 18:30

Програма заходу складалася з таких сесій: захист бізнесу в період політичної турбулентності; захист бізнесу в 3D; реалії захисту бізнесу: захист власності та внутрішні бізнес-загрози; стратегія і тактика протидії рейдерству.

У ході роботи Форуму представники бізнесу та юридичної спільноти обговорили ідентифікатори бізнес-загроз, способи виходу з кризових ситуацій та побудову ефективних запобіжних стратегій їх попередження.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак у межах сесії "Реалії захисту бізнесу" виступив із доповіддю "Судовий захист права власності: актуальні правові позиції Верховного Суду", в ході якої детально проаналізував нові, найбільш актуальні та цікаві постанови, прийняті як КГС ВС, так і ВП ВС.

Зокрема Юрій Чумак зазначив, що сьогодні суди дійшли висновку, що державна реєстрація не є способом набуття права власності, а лише підтверджує факт набуття речових прав на нерухоме майно. Тому суддя КГС ВС наголосив, що варто завжди дивитися глибше, оскільки право власності не виникає лише від однієї дії реєстратора.

Наступна оприлюднена правова позиція полягає в тому, що видача свідоцтва про право власності не породжує виникнення права власності – воно лише фіксує факт наявності відповідного права, але не є правочином, на підставі якого це право виникає, змінюється чи припиняється.

Суддя КГС ВС також роз’яснив, що спори про оскарження свідоцтв про право власності на нерухоме майно мають приватноправовий характер, оскільки їх вирішення може вплинути на майнові права особи, якій це майно належить.

Крім того, Юрій Чумак зазначив, що рішення суду про витребування майна з чужого незаконного володіння є підставою для внесення запису про державну реєстрацію за позивачем права власності на нерухоме майно, зареєстроване у реєстрі за відповідачем.

Також доповідач звернув увагу, що у разі коли позов про право власності на майно вже розглянуто, то спір про скасування реєстрації набуття цього права належить до адміністративної юрисдикції. Водночас він детально зупинився на визнанні майнового права на об’єкти незавершеного будівництва

Разом з тим суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак відмітив, що останнім часом спостерігається активна тенденція посилання сторонами на практику ЄСПЛ щодо захисту прав власності. Він висловив переконання, що всі спори мають вирішуватися саме в судах в межах правового поля, а не силовими методами.

Пропонуємо ознайомитися з презентацією судді-спікера судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрія Чумака "Судовий захист права власності: актуальні правові позиції Верховного Суду".