flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС В’ячеслав Пєсков взяв участь у IV Форумі з реструктуризації та банкрутства

19 квітня 2019, 17:42

17 квітня 2019 року тижневиком "Юридическая практика" традиційно організовано IV Форум з реструктуризації та банкрутства за участю суддів господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, представників парламенту, профільних відомств, провідних юридичних компаній, фінансових установ та експертів.

Перша сесія «Інститут неспроможності: нова правова реальність» пройшла у форматі діалогу, участь у якому взяв суддя судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС В’ячеслав Пєсков. Відповідаючи на питання модератора щодо головних очікувань від підписаного напередодні Президентом України Кодексу України з процедур банкрутства, суддя КГС ВС назвав банкрутство фізичних осіб, скорочення тривалості процедур банкрутства та прозорість процедур реалізації майна.

На переконання судді КГС ВС, з новим Кодексом реформа лише починається, адже він не лише відкриває нові можливості для фізичних осіб, але й вдосконалює процедуру корпоративного банкрутства, зробивши її більш прозорою, що має значно підвищити інвестиційну привабливість України. «За останні два роки Україна у рейтингу простоти ведення підприємницької діяльності Doing Business у розділі «Банкрутство» піднялася зі 150 на 145 місце. Тому ми усвідомлюємо свою відповідальність і маємо ще багато працювати».

В’ячеслав Пєсков також нагадав, що зараз суди працюють за трьома редакціями і четверта їх вже не лякає. «Яким би якісним не був Кодекс, проте в ньому неможливо передбачити всі ситуації, що реально виникають у ході процедури банкрутства. Тому при розгляді справ цієї категорії ми керуємося такими неформальними принципами, як правомірність, прозорість, розумність, ефективність - це наскрізні принципи, з якими ми підходимо до процедури банкрутства».

«З метою спільного пошуку правильних шляхів вирішення проблемних питань ми проводимо наради суддів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, і за півроку ми вийдемо на спільне розуміння новел, які запроваджуються Кодексом. Але наші пріоритети залишаються незмінними – це неприпустимість фіктивних банкрутств та зловживань. Ми будемо більш активно реагувати на порушення, зокрема, з боку ліквідаторів. Судді ВС приймають всі виклики», - наголосив суддя КГС ВС В’ячеслав Пєсков.