flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС міжнародні експерти та судді обговорили питання захисту прав інтелектуальної власності

16 квітня 2019, 15:15

4–5 квітня 2019 року в КГС ВС у рамках  Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» відбувся семінар «Захист прав інтелектуальної власності: досвід країн Європи».

У заході взяли участь суддя Департаменту цивільних справ Верховного Суду Латвії Зане Петерсоне, експерт із забезпечення виконання прав інтелектуальної власності Ерлінг Вестергаард, радник Проекту, суддя Верховного суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, суддя, секретар Судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Володимир Селіваненко, судді КГС ВС Ірина Булгакова та Костянтин Пільков, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна і судді господарських судів України.

«Сучасні умови євроінтеграційних процесів у нашій державі, а також закріплений у Конституції України незворотний європейський курс обумовлюють подальше приведення національного законодавства у відповідність до європейських стандартів. Зокрема, прийняття нових законів і зміни існуючих, які покликані покращити рівень забезпечення захисту прав та охоронюваних законом інтересів суб'єктів відповідних правовідносин, а також протидіяти будь-яким правопорушенням у відповідних сферах регулювання і навіть посяганням на такі правопорушення. Особливу і вкрай важливу роль у реалізації зазначеного відіграє ефективний судовий захист», – зауважив під час виступу Володимир Селіваненко.

Він також наголосив, що початок роботи Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, який сконцентрує в собі перегляд усіх справ, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності, сприятиме посиленню спеціалізації та, фактично, вже від самого початку розгляду справи у суді саме першої інстанції визначатиме єдиний підхід до застосування норм законодавства у справах зазначеної категорії.

«У свою чергу, процес відправлення правосуддя, а саме його якість, залежить від практичного досвіду судді та його глибинного розуміння суті самих відносин, і я сподіваюся, що питання, які обговорюватимуться на семінарі, та досвід експертів сприятимуть підвищенню рівня захисту прав інтелектуальної власності у нашій державі», – підкреслив Володимир Селіваненко. 

Під час семінару учасники розглянули на прикладі справ із застосуванням європейського законодавства актуальні питання щодо захисту та дотримання прав інтелектуальної власності, захисту товарних знаків, торгових марок в онлайн-середовищі, цивільних засобів правового захисту, захисту авторських прав, захисту дизайну, розрахунку збитків, конфлікту доменних імен.