flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь у роботі VII Судового форуму: «Судова система: Глобальна та національна трансформація»

20 листопада 2018, 16:11

15 – 16 листопада 2018 року відбувся VII Судовий форум: «Судова система: Глобальна та національна трансформація» (Форум), традиційно організований Асоціацією правників України (АПУ) спільно з проектами Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Форум вже традиційно став майданчиком для фахових дискусій та обміну думками юридичної спільноти – очільників і представників судових інституцій, міжнародних та вітчизняних експертів.

Заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов виступив спікером сесії «Взаємодія Великої Палати ВС та касаційних судів у складі ВС: синергетична ефективність», у ході якої обговорили, зокрема, процедуру інформування правничої спільноти та суспільства про узагальнення судової практики ВС, критерії визначення виключної правової проблеми для передачі справи на розгляд Великої Палати ВС (ВП ВС), напрямки вдосконалення законодавства для розвантаження ВП ВС, критерії оціночних касаційних фільтрів, розмежування юрисдикції для ключових категорій спорів, досвід розгляду зразкових справ і под.

Очільник КГС ВС нагадав, що чинним процесуальним законодавством передбачено кілька шляхів для забезпечення єдності судової практики – це і розгляд справи палатою, і розгляд об’єднаною палатою, і передача до ВП ВС - в залежності від того, на якому рівні, в яких колегіях і в яких юрисдикціях зустрічається застосування норм матеріального та процесуального права.

«Ми сподівалися, що справи будуть вирішуватися переважно в юрисдикціях, тобто в касаційних судах. Адже ВП ВС, яка створена фактично як представницький орган, що об’єднує юрисдикції, вирішує міжюрисдикційні спори та розглядає найбільш масштабні проблеми, на сьогодні, виявилася перевантаженою справами, які мають, у тому числі, і суто формальний характер. Наприклад, обов’язковість передачі справи на розгляд ВП ВС, коли спір йде про розмежування юрисдикцій. Зараз ця категорія спорів становить близько 90 % від загальної кількості. Хоча в межах чинного законодавства це можна вирішити, якщо ВП ВС використає своє право не розглядати всі ці спори, а буде повертати їх в касаційні суди з підстав розмежування юрисдикцій, якщо правову позицію з цього приводу вона вже висловила раніше. Щодо КГС ВС, то до ВП ВС нами передано 3 % справ. Завантаженість ВП ВС призводить до того, що господарські справи нині призначаються до розгляду вже на наступний рік, а для економічних відносин це занадто велике випробування, адже деякі з них можуть втратити сенс, тому КГС ВС намагається не перевантажувати ВП ВС, хоча помилки трапляються. Водночас судді, які пройшли по конкурсу до оновленого ВС, намагаються їх уникати, прагнуть максимального забезпечення єдності судової практики і при цьому якнайшвидшої ліквідації залишків нерозглянутих справ, отриманих від вищих спеціалізованих судів та ВСУ. КГС ВС це вже вдалося зробити, сподіваюся, що найближчим часом й інші впораються. Адже перед нами поставлено відповідальне завдання - змінити уявлення про судову систему. І лише спільними зусиллями ми зможемо покращити ситуацію всередині судової системи та ставлення до неї», - переконаний очільник КГС ВС Богдан Львов.

Модератором паралельної сесії «Актуальні позиції Верховного Суду: цивільні та господарські справи» виступив суддя – спікер КГС ВС Юрій Чумак.

У ході заходу правники також обговорили проміжні результати та наступні кроки впровадження судової реформи в Україні, висновки міжнародних експертів Ради Європи щодо відповідності судової реформи в Україні стандартам та рекомендаціям Ради Європи, перші підсумки роботи Верховного Суду, забезпечення єдності судової практики, взаємодії з ЄСПЛ щодо питань отримання консультативних висновків, створення Вищого антикорупційного суду й Вищого суду з питань інтелектуальної власності та інші важливі питання, пов’язані з реформуванням судової системи.

 

Відділ по роботі зі ЗМІ ВС