flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гостро по гострому

02 листопада 2018, 13:40

         30–31 жовтня 2018 року в м. Києві Національна школа суддів України (НШСУ) спільно з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та Офісом технічної допомоги Міністерства фінансів США провели міжнародний круглий стіл «Виведення банків з ринку: національна правозастосовча практика та міжнародний досвід», який був присвячений обговоренню проблемних питань, що виникають при виведенні банків з ринку, та розгляді судами відповідної категорії справ.

         Вітальними словами захід відкрили ректор НШСУ Микола Оніщук, заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, провідний спеціаліст Світового Банку Вахе Варданян, юридичний консультант Міжнародного валютного фонду Ендер Емре та радник Управління технічної допомоги Міністерства фінансів США Шерон Іскі.

            У роботі круглого столу взяли участь компетентні та авторитетні фахівці у банківській сфері, зокрема керівники провідних банківських установ, адвокати, науковці,  вітчизняні й міжнародні експерти, а також судді всіх юрисдикцій.

            Виступаючи перед учасниками круглого столу, заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов наголосив, що ефективне функціонування фінансової та банківської системи є запорукою стабільного розвитку економіки будь-якої країни. Проте, за його словами, протягом трьох останніх років з ринку України пішло майже половина банків.

На думку голови КГС ВС, обрана НШСУ тема заходу дуже важлива й актуальна протягом останніх років, тому що справді є труднощі в застосуванні законодавства. «Можна говорити про відносно невелику судову практику, проте пересічний громадянин розуміє, що кожен банк пов’язаний із сотнями-тисячами зв’язків із фізичними особами. І, безумовно, кожна судова справа відображається на долі дуже багатьох людей і, відповідно, має підвищену важливість», – наголосив Богдан Львов.

Голова КГС ВС нагадав, що, крім класичних основ припинення діяльності банків, є ще дві додаткові складові: по-перше, спори, пов’язані з банківською діяльністю, розглядаються трьома юрисдикціями, що створює певні додаткові труднощі. По-друге, ми маємо надзвичайно креативну юридичну спільноту, яка використовує свої таланти для того, щоб вирішити спір саме так, як бажано для окремої установи, окремої юридичної чи фізичної особи. Наше ж завдання – застосовувати єдине правило до всіх.

Богдан Львов подякував НШСУ за залучення до участі в заході поважних і досвідчених міжнародних експертів, що суттєво підвищило дискусійний рівень аудиторії, наповнило науковим змістом, а вітчизняні фахівці мали змогу отримати ґрунтовні знання та дізнатися про найвищі досягнення зі світового досвіду. Адже досвід припинення банківської діяльності у різних країнах світу надзвичайно цікавий.

У межах завершальної ІV сесії «Позови проти установ із страхування депозитів та роль цих установ як ліквідаторів та органів з виведення банків з ринку» про розгляд судових проваджень у спорах за участю ФГВФО розповіли суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач та суддя – секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова. Вони розглянули проблемні питання щодо розмежування юрисдикції спорів за участю ФГВФО; зробили огляд конкретних справ за участю ФГВФО; оскарження рішень ФГВФО, прийнятих як органом юридичної особи; дали оцінку позовів ФГВФО на предмет зловживання правами. Крім того, судді Верховного Суду навели статистичні дані, детально проаналізували напрацьовану судову практику КГС ВС та Великої палати Верховного Суду і відповіли на численні питання аудиторії.

Найбільш жваву дискусію викликало обговорення та затвердження основних висновків, запропонованих НШСУ за результатами роботи круглого столу, адже теоретичні концепції, які існують у всьому світі, не збігаються з національним чинним законодавством у банківській сфері та з існуючою судовою практикою. Зокрема, на предмет того, чи завершується діяльність банку після відкликання ліцензії, чи існують інші механізми відновлення, чи є недоліквідований банк юридичною особою тощо. Думки учасників не у всьому збігалися, тому обговорення стало, безумовно, плідним та емоційним. Присутні одноголосно дійшли згоди, що відповіді на ці питання вимагають подальшого вдосконалення законодавства у відповідній сфері.

            «І хоча не на кожне проблемне питання була знайдена остаточна відповідь, проте дуже сподіваюсь, що наслідком нашого заходу стануть більш обґрунтовані судові рішення. Водночас сторонам бажаю активнішої змагальності, оскільки найбільш якісні судові рішення народжуються тоді, коли фахові сторони змагаються кваліфіковано», – підсумував голова КГС ВС.

             Водночас ректор НШСУ Микола Оніщук висловив переконання, що у такій чутливій для суспільства сфері, як виведення банків з ринку, будуть фахові, виважені й справедливі рішення українських судів.

 

 Відділ по роботі ЗМІ ВС