flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі відбувся семінар з питань винесення судових рішень у спорах щодо інтелектуальної власності

01 серпня 2018, 11:07

30–31 липня 2018 року в Одесі за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у співпраці з Вищою радою правосуддя та Верховним Судом відбувся семінар з питань винесення судових рішень у спорах щодо інтелектуальної власності для суддів господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ у спорах, пов'язаних із захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Із вітальним словом перед учасниками семінару виступили Голова ВРП (суддя ВГСУ, який спеціалізується на розгляді справ у спорах, пов'язаних із захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності) Ігор Бенедисюк, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС (суддя, який входить до складу судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством) Богдан Львов та старший юридичний радник Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США Ннамді Езера.

Зокрема Голова ВРП Ігор Бенедисюк розповів присутнім про перебіг конкурсу до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та подякував американським колегам за технічну, матеріальну й інтелектуальну допомогу, зокрема, у підготовці Посібника для суддів з інтелектуальної власності, презентація якого відбулася минулого тижня. На його переконання, це видання стане практичним довідником з питань судової практики, сприятиме однаковому і правильному застосуванню відповідних норм чинного законодавства та збагаченню досвіду суддів з метою забезпечення справедливого і ефективного розгляду справ у сфері інтелектуальної власності.

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив, що забезпечення належного захисту прав інтелектуальної власності в Україні надзвичайно важливе для подальшого розвитку вітчизняної економіки та залучення міжнародних інвестицій, а тому необхідне подальше вдосконалення механізмів застосування відповідних законодавчих норм. Богдан Львов також підкреслив, що господарські суди набули значного досвіду здійснення правосуддя у цій сфері, захищаючи та відновлюючи порушені права суб’єктів господарювання.

Суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова під час виступу зробила огляд нових версій процесуальних кодексів України та окремо зупинилася на практиці КГС ВС щодо розгляду спорів з питань інтелектуальної власності.

Зі свого боку суддя Господарського суду міста Києва Оксана Гумега розповіла, як вітчизняні суди захищають права інтелектуальної власності.

Почесна мирова суддя Окружного суду США (округ Міннесота) Беккі Р. Торсон та почесний мировий суддя окружного суду США (округ Міннесота) Стівен Е. Рау поділилися досвідом того, як суди США захищають права інтелектуальної власності – товарні знаки, авторське право, патенти й комерційні таємниці. Доповідачі зробили огляд законодавства США про товарні знаки та авторське право; поінформували про статус свідків та експертів, особливості документів та виявлення електронних доказів.

У межах семінару відбулися дискусії стосовно керування справами та врегулювання спорів і щодо судових ресурсів.

Робота семінару проходила у форматі секційних засідань, під час яких напрацьовано рекомендації та заплановано шляхи подальшої співпраці Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США з українськими суддями.

 

Відділ по роботі зі ЗМІ Верховного Суду