flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Squeeze-out та sell-out: що судді повинні знати

22 червня 2018, 13:24

22 червня 2018 року у КГС ВС відбулося розширене засідання судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС, присвячене обговоренню процедур примусового викупу та продажу акцій (squeeze-out та sell-out), в роботі якого взяли участь судді КГС ВС, місцевих та апеляційних господарських судів і представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відкриваючи захід, заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив: «Сьогоднішня зустріч – це унікальна можливість обговорити з розробниками Закону його окремі положення, що буде надзвичайно важливим в подальшому під час застосування їх на практиці. Крім того, Верховний Суд докладатиме максимум зусиль для забезпечення єдності судової практики при вирішенні спорів, що виникають з корпоративних правовідносин. І, безумовно, в цьому контексті головна роль відводиться місцевим та апеляційним господарським судам. Ми маємо не накопичувати негативні моменти, а намагатися їх уникнути».

Модератор заходу – суддя, секретар судової палати КГС ВС Ганна Вронська зазначила, що метою проведення засідання палати у розширеному форматі є надання суддям місцевих та апеляційних господарських судів можливості почути від розробників Закону України «Про внесення змін до змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» (№ 1983-VIII) про суть та основні ідеї процедур примусового викупу і продажу акцій. Водночас суддя ВС наголосила на важливості забезпечення балансу інтересів мажоритаріїв і міноритаріїв, а також на захисті законних прав міноритаріїв у процесі реалізації процедур примусового викупу і продажу акцій.

З огляду на це спікерами засідання стали член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов, директор з управління Європейського банку реконструкції і розвитку Оляна Гордієнко, Голова комітету з корпоративного права та фондового ринку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Анна Бабич, член Ради комітету з корпоративного права та фондового ринку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Микола Стеценко.

Під час виступів доповідачі розкрили принципи, що закладені в Законі України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах, яким адаптовано національне законодавство до європейського та введено процедури примусового викупу і примусового продажу часток міноритарних акціонерів.

Крім того, спікери ознайомили учасників заходу з основними тенденціями регулювання процедур примусового викупу і продажу акцій в Європі та світі.

 

Обговорення порушених спікерами питань викликало жваві дискусії серед суддівської спільноти.

 

 

Відділ по роботі зі ЗМІ Верховного Суду