flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у VI Міжнародному судово-правовому форумі

15 червня 2018, 16:01

13–14 червня 2018 року відбувся VI Міжнародний судово-правовий форум, організований тижневиком «Юридическая практика».

У заході взяли участь судді Верховного Суду, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Міністерства юстиції України, міжнародних організацій, експертного середовища, науковці та юристи-практики.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду представляли судді Костянтин Пільков, Володимир Погребняк та Сергій Жуков.

Під час панельної дискусії «Міжнародні стандарти судочинства і національні правові традиції» суддя КГС ВС Костянтин Пільков наголосив на дружній до арбітражу практиці Верховного Суду та зазначив, що взяті Україною зобов’язання з визнання арбітражу та виконання іноземних арбітражних рішень передбачають також визнання арбітражної угоди та повагу до волі сторін вирішити спір в арбітражі.

Крім того, суддя КГС ВС навів останні правові позиції Верховного Суду, які утверджують принципи обов’язковості арбітражної угоди для сторін, необхідність розглядати питання про чинність, дійсність та здатність бути виконаною арбітражної угоди на користь чинності, дійсності та виконуваності.

Суддя – секретар палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк зосередив увагу на новелах проекту Кодексу України з процедур банкрутства. На його думку, передбачена в документі процедура реалізації майна за допомогою електронних торгів дасть змогу істотно скоротити проблемні питання, з якими стикаються учасники провадження у справі, зменшити кількість випадків оскарження результатів торгів і посилити гарантії прав набувачів такого майна.

Також суддя КГС ВС проаналізував напрацьовані правові позиції щодо проведення аукціонів і детально зупинився на актуальних питаннях, що виникають при оскарженні їхніх результатів.

Водночас суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков проаналізував питання судового контролю за діями ліквідатора на прикладі рішення у справі № 927/1191/14. За його словами, не всі дії ліквідатора визначені в законі, що в свою чергу призводить до значної кількості скарг на їхні дії. Крім того, вже прийнято четверо рішень Верховного Суду, які встановлюють принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі.

Учасники Форуму мали змогу обговорити актуальні правові питання та обмінятися досвідом.

 

 Відділ по роботі зі ЗМІ Верховного Суду