flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду обговорили питання захисту авторських і суміжних прав та окремих аспектів застосування Господарського процесуального кодексу України

20 квітня 2018, 16:32

19 квітня 2018 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду (КГС ВС) з ініціативи представників видавців музичних творів та учасників ринку авторських і суміжних прав відбулася зустріч із суддями судової палати КГС ВС для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством, яка мала на меті обговорення питань захисту авторських і суміжних прав та окремих аспектів застосування ГПК.

У ході заходу заступник Голови Верховного Суду, Голова КГС ВС Богдан Львов, який входить до складу цієї спеціалізованої судової палати КГС ВС, наголосив, що нині Верховний Суд відіграє найголовнішу роль в усуненні неоднакових та суперечливих підходів до вирішення судами спорів, у тому числі пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. Він підкреслив, що Верховний Суд приділяє значну увагу забезпеченню єдності судової практики: «Має бути усталеність практики, певна прогнозованість та прозорість судових рішень. Принцип простий: якщо є певна практика, яка не влаштовує представників однієї зі сторін у справі, і вони зможуть переконати колегію суддів у власній правоті, то ця колегія суддів не пов’язана попередніми рішеннями і може відправити справу у деяких випадках навіть до Великої Палати».

Богдан Львов також поінформував, що середній розподіл справ на тиждень на суддів КГС ВС становив 900 справ, а наразі надходження нових справ на тиждень становить близько 300 і при цьому справи, пов’язані із захистом прав на об’єкт інтелектуальної власності, більшість не становлять.

Крім того, очільник КГС ВС висловив переконання, що майбутній новостворений Вищий спеціалізований суд з питань інтелектуальної власності сконцентрує в собі перегляд усіх справ, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності, стане передовим кроком у захисті таких прав, оскільки сприятиме посиленню спеціалізації та фактично вже від самого початку розгляду справи у суді першої інстанції визначатиме єдиний підхід до застосування норм законодавства, зокрема у спорах, які виникли внаслідок порушення авторського та суміжних прав.

У свою чергу секретар судової палати КГС ВС для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Володимир Селіваненко проаналізував статистику розгляду судових справ за 2017 та 2018 роки. Зокрема він поінформував, що у 2017 році на розгляді місцевих господарських судів було 816 справ із спорів щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності, з яких розглянуто 535 справ. «Суди апеляційних інстанцій відповідних спорів розглянули 240, тоді як ВГСУ – 111 справ. При цьому лише за перший квартал 2018 року до КГС ВС надійшло вже 132 заяви і скарги у спорах зазначеної категорії, з яких по суті з прийняттям відповідних рішень вже розглянуто 40 справ. Серед загальної кількості спорів щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності, розглянутих за період 2017 – перший квартал 2018 року, мали місце спори, які виникли внаслідок порушення авторського права та суміжних прав. При цьому більшість спорів цієї категорії стосувалися стягнення компенсації за порушення авторських та суміжних прав».

Хоча така кількість спорів свідчить про недосконалість системи захисту авторських та суміжних прав, проте, на переконання Володимира Селіваненка, якісна робота спеціалізованої палати КГС ВС забезпечить сталість та єдність судової практики, що в результаті зміцнить принцип правової визначеності, який є одним із головних елементів верховенства права.

Під час зустрічі судді КГС ВС, які спеціалізуються на розгляді цієї категорії спорів, відповіли на численні питання учасників заходу.

 

Відділ взаємодії зі ЗМІ та забезпечення комунікацій