flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС зустрілися з представниками місій МВФ і ЄС у рамках проекту «Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні (ПРАВО)»

05 квітня 2018, 15:38

Під час візиту в Україну моніторингової місії Міжнародного валютного фонду і оціночної місії Європейського Союзу в рамках проекту «Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні (ПРАВО)» (далі – Проект) відбулася низка зустрічей.

Зокрема, в ході зустрічі в Комітеті Верховної Ради України з питань економічної політики його голова Андрій Іванчук, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, суддя, секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк, представник МВФ з моніторингової місії Шанда ДеЛонг, представник оціночної місії ЄС в рамках Проекту  Катілін Попов, юридичний радник Центру комерційного права Ігор Ніколаєв та представники Міністерства юстиції України обговорили питання законодавчого регулювання відновлення платоспроможності боржників і процедур банкрутства, важливі законодавчі ініціативи, які поліпшать інвестиційний клімат України та спростять ведення бізнесу, зокрема проект Кодексу України з процедур банкрутства (реєстр. № 8060 від 26 лютого 2018 року), прийнятий у першому читанні 20 березня 2018 року.

«Зараз нам необхідно консолідувати зусилля для того, щоб якісно опрацювати всі пропозиції, які надійдуть до другого читання, бо їх буде дуже багато і важливо не втратити основні ідеї, закладені в законопроекті. І я буду дуже рада, якщо Кодекс України з процедур банкрутства буде прийнятий не лише для того, щоб показати, що ми рухаємось вперед, а й заради того, щоб найближчими роками ми отримали результат від цих змін – якомога більше задоволених вимог кредиторів та збереження бізнесу. Ми маємо шукати компроміси, щоб врешті-решт вийти на конструктивний варіант, який призведе до розвитку», – наголосила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона  також подякувала представникам моніторингової місії МВФ за допомогу й інтелектуальну підтримку, яку місія надавала за роки роботи над законопроектом, адже в робочу групу входили досвідчені спеціалісти.

Представник МВФ з моніторингової місії Шанда ДеЛонг подякувала розробникам проекту Андрієві Іванчуку та Голові Верховного Суду Валентині Данішевській за тісну співпрацю та ініціативність у реформуванні процедур банкрутства в Україні й зазначила про важливість для України прийняття Кодексу з процедур банкрутства.

Експерт МВФ Шанда ДеЛонг та юридичний радник Центру комерційного права Ігор Ніколаєв також побували в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду, де відвідали Музей історії господарських судів України та судове засідання судової палати для розгляду справ про банкрутство.

Крім того, спікер КГС ВС, суддя судової палати для розгляду справ про банкрутство Сергій Жуков розповів учасникам зустрічі про те, що в робочих групах з підготовки пропозицій до проекту Кодексу беруть участь судді Верховного Суду, оскільки має бути врахована напрацьована судова практика з метою максимального спрощення процедури банкрутства. Суддя КГС ВС переконаний, що Кодекс буде ефективним і допоможе як учасникам процедури банкрутства, так і суддям.

У свою чергу Шанда ДеЛонг висловила сподівання, що Кодекс України з процедур банкрутства приймуть у такій формі, яка сприятиме вдосконаленню українського законодавства в частині врегулювання процедури банкрутства.

 

Відділ взаємодії зі ЗМІ та забезпечення комунікацій (прес-центр)