flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ірина Булгакова виступила на VII Щорічному міжнародному форумі з конкуренційної політики

20 березня 2018, 11:31

15–16 березня 2018 року відбувся VII Щорічний міжнародний форум з конкуренційної політики (далі – Форум), організований Антимонопольним комітетом України спільно з Фондом розвитку конкурентоспроможності.

Форум – це інформаційний майданчик для обміну міжнародним досвідом у сфері конкуренції та напрацювання пропозицій щодо вдосконалення конкурентної політики, права та правозастосування в Україні.

У заході взяли участь Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв, співголова Експертної Ради Фонду розвитку конкурентоспроможності Олександр Мельниченко, перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Хосе-Мануель Ернандес, Голова Комітету з питань конкурентної політики та закондавства ОЕСР Фредерік Женні, почесний професор з питань конкуренції Університет Джорджа Вашингтона (The George Washington University) Білл Ковачич, представник Федеральної торгової комісії США Джон Хілке, керівники та представники конкурентних відомств Канади, Туреччини, Латвії, Литви, Румунії, Чехії та Словаччини, а також представники Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, органів судової влади, профільних асоціацій і міжнародні експерти.

Під час Форуму учасники розглянули актуальні питання, зокрема щодо інклюзивної конкурентної політики, стану конкуренції у стратегічних галузях України в контексті їх реформування, останніх тенденцій у сфері розвитку конкурентного законодавства та судової реформи, правозастосування у сфері контролю за державною допомогою суб’єктам господарювання.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ірина Булгакова зупинилася на новелах Господарського процесуального кодексу України в частині розгляду справ, пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством.

За її словами, судді КГС ВС напрацьовують судову  практику та правових позицій щодо зазначених категорій справ, які в подальшому будуть втілені у відповідні роз’яснення Пленуму Верховного Суду. «Ми напрацьовуємо єдиний підхід до вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про захист економічної конкуренції, єдину практику щодо цієї категорії спорів і готуємо узагальнення судової практики, що  є важливим для суддів місцевих та апеляційних господарських судів і, відповідно, суб’єктів господарювання. 

У свою чергу співголова Експертної Ради Фонду розвитку конкуренції Олександр Мельниченко зазначив: «Зараз від діяльності Верховного Суду значною мірою залежить майбутнє розвитку конкурентної політики і не лише її правозастосування, оскільки Верховний Суд переглядає справи із стратегічними і соціально важливими ринками, де вплив цих рішень на майбутнє України буде вирішальним».

 

Відділ взаємодії зі ЗМІ та забезпечення комунікацій (прес-центр)