flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч суддів КГС ВС з представниками Американської торговельної палати

22 лютого 2018, 16:36

22 лютого 2018 року відбулася зустріч суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з представниками Американської торговельної палати, фаховими адвокатами та юристами щодо особливостей розгляду інвестиційних спорів в Україні, забезпечення права на судовий захист, а також перебігу судової реформи в Україні.

У заході взяли участь віце-президент Американської торговельної палати Тетяна Прокопчук, суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська, суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак, начальник Управління забезпечення судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Дмитро Умрихін.

Тетяна Прокопчук розповіла про найважливіші кроки для покращення інвестиційного клімату в нашій державі. Згідно проведеного опитування,  більше 70% іноземних інвесторів вважають, що судова реформу шляхом прийняття нового процесуального законодавства покращить економічну ситуацію в нашій державі."Минулий рік був насичений подіями в судовій системі, починаючи від прийняття нових редакцій процесуальних кодексів, а також початок роботи нового Верховного Суду. І це важливі ключові кроки" – зазначила віце-президент Американської торговельної палати.

В свою чергу, суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська детально зупинилася на основних етапах судової реформи, а саме, формуванні Верховного Суду: "Судова реформа – одна з найбільш комплексних реформ в Україні. Зміни відбуваються поступово і судова реформа триває".

Крім того, Ганна Вронська поділилася своїм досвідом на посаді судді, а саме, розповіла про застосування в роботі нової форми судового рішення, яка передбачає структуроване викладення інформації. "Зміни не можуть відбутися в один день, потрібен час. Для суспільства, бізнесу, юридичної спільноти головне – це стабільність. Не треба очікувати різких рухів. Потрібно зберегти і вдосконалювати попередній позитивний досвід і напрацьовувати нову судову практику".

В контексті реформування судової системи, актуальним є налагодження внутрішньої та зовнішньої комунікації. Як зазначив у своєму виступі суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак, в рамках Комунікаційної стратегії Верховного Суду подібні зустрічі є необхідними. Він також наголосив на важливості запровадження інституту судді-спікера в українських судах, адже це поширена світова практика. Разом з тим, діалог і максимальна відкритість сприятимуть позитивному іміджу судової системи.

Також, Юрій Чумак проаналізував окремі положення Господарського процесуального кодексу України, зокрема, зупинився на способах судового захисту, процедурі подання доказів, дотриманні та забезпеченні принципу змагальності сторін, запровадженні процесуальних фільтрів.

"Господарський процесуальний кодекс України надає всі можливості для захисту. Він новий для всіх, в тому числі, і для суддів. Для ефективного відстоювання своїх прав та інтересів необхідно чітко наводити свої аргументи, слідкувати за строками, впевнено аргументувати та пояснювати позицію. Переконаний, що судова реформа та нове процесуальне законодавство матимуть позитивний ефект. Одне з головних завдань Верховного Суду – відновлення довіри, а тому ми будемо докладати всіх зусиль для втілення поставлених завдань", – підкреслив суддя-спікер.

Під час зустрічі судді Верховного Суду відповіли на численні запитання практикуючих адвокатів та юристів.

На завершення заходу Ганна Вронська та Юрій Чумак подякували учасникам дискусії за конструктивний діалог та обмін думками.

Пріоритетними завданнями для суддів Верховного Суду є забезпечення єдності та усталеності судової практики, оперативність судового розгляду та якість судових рішень.

 

 Відділ взаємодії зі ЗМІ та забезпечення комунікації (прес-центр)