flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Ради суддів Олег Ткачук: Судове рішення залежить від совісті, а не розміру зарплати

18 червня 2018, 15:47

«Вечірній Київ». 2018. 14 червня

URL: https://vechirniykiev.com.ua/news/holova-rady-suddiv-oleh-tkachuk-sudove-rishennya-zalezhyt-vid-sovisti-a-ne-rozmiru-zarplaty

Автор: Валентин Ковальський

Скільки потрібно суддів, щоб ефективно боротися з корупцією? Яка в них має бути зарплата? Де ж набрати чесних суддів, зважаючи на тотальну корупцію? На ці та інші питання відповідає суддя Верховного суду, голова Ради суддів Олег Ткачук.

— Олеже Степановичу, яке Ваше ставлення до ідеї створення Вищого антикорупційного суду?

— Насамперед хочу зазначити: окрім ВАС також передбачається створення Вищого IP-суду з питань інтелектуальної власності. На даний момент спеціалізація суду себе випрадовує. Йдеться про суди господарські, адміністративні, кримінальні та цивільні. Такий підхід створює можливість для більш якісного розгляду тих чи інших категорій справ. Адже судді зосереджуються на вивченні певних нормативних матеріалів.

— Тобто Ви погоджуєтеся з тим, щоб діяв закон про ВАС?

— Критерій істини — практика. Для нас важливо, аби розгляди таких справ були ефективними. Досі, як відомо, антикорупційні справи розглядались у судах загальної юрисдикції. Звісно, у таких випадках на служителів Феміди можуть чинити впливи з боку зацікавлених сторін. Тому потрібно створювати більш безпечні умови для суддів.      

— Яка інстанція буде найвищою при розгляді антикорупційних справ?

— Верховний суд. Тому я не бачу жодної загрози щодо об`єктивності розглядів таких справ. Звичайно, все залежатиме від механізмів апеляційно-касаційного перегляду. Головне — дотримуватись балансу, передбаченого Європейською конвенцію про захист прав і свобод.

— Якщо нам потрібні антикорупційні суди, то чому б не створити ще й антитерористичні? Чи може все-таки краще буде, якщо антикорупційні справи розглядатимуть лише у судах загальної юрисдикції?

— На даний момент так і є: антикорупційні справи розглядають у судах загальної юрисдикції. Але ж ми говоримо не лише про ВАС, а й про судову систему взагалі. Законодавство передбачає діяльність спеціалізованих судів. З іншого боку, проблема корупції постала досить гостро, причому не лише для нашого суспільства, а й для міжнародного співтовариства. З цим негативним явищем треба боротися. Один із шляхів — створення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), Національного антикорупційне бюро (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Тому на завершальному етапі постає питання про ВАС.

Для ВАС треба 100 суддів

— На думку експертів, до компетенції ВАС також доцільно віднести розгляд справ, пов`язаних зі статтею 366-1 КК (декларування недостовірної інформації). Ви підтримуєте цю ідею?

— На це питання повинні надати відповідь кримінологи, які займаються проблемою боротьби з хабарництвом. На мій погляд, важливими є не розмови про корупцією, а реальні справи. Винні мають бути покарані, а невинні — виправдані. Громадськість повинна переконатись у тому, що в Україні з цим явищем боряться. Адже корупція не існує в окремо взятому кабінеті високопоставленого чиновника. Вона виявляється тоді, коли у когось виникає така спокуса — вирішити своє питання завдяки матеріальній вигоді того чи іншого начальника. Ми обома руками за те, щоб існували різні способи для викорінення такого зла.

— Все-таки хотілося б уточнити: декларування недостовірної інформації — це складова корупційна?

— Надати чітку відповідь можна лише з точки зору тієї чи іншої справи, повязаної з даною статтею Кримінального кодексу. У даному разі має бути позиція правоохоронців, які вважатимуть саме так: декларування недостовірної інформації — складова корупційних діянь. На мій погляд, таке декларування варто розцінювати в якості злочину, якщо воно перешкоджатиме боротьбі з корупцією. І тоді, звісно, статтю 366-1 КК доцільно віднести до компетенції ВАС.

— Скільки ж потрібно суддів, щоб ефективно боротися з корупцією?

— Мені невідомо, як самі законодавці сформують норму про кількість суддів ВАС. Можливо, вони вноситимуть зміни до закону про судоустрій. На даний момент питання про кількісний склад спеціалізованого суду вирішується Вищою радою правосуддя, згідно з поданням Державної судової адміністрації. На мою думку, кількість суддів ВАС має бути не меншою 100 чоловік.

— Яка, на Вашу думку, має бути зарплата у судді ВАС?

— Судове рішення залежить від совісті, а не розміру зарплати. Скажімо, коли я починав свою кар`єру, то мій заробіток у перерахунку на іноземну валюту складав лише сім доларів щомісяця. Це було у 1994 році. Проте у мене ніколи не було такої спокуси — брати хабарі. Тому не варто говорити про те, що розмір зарплати є основною та визначальною гарантією для уникнення зловживання. Важко сказати, яким повинен бути справедливий розмір суддівської зарплати. Ясна річ, кожен суддя повинен отримувати таку грошову винагороду, щоб забезпечувати власні життєві матеріальні потреби. Особливо, коли приходиться працювати з раннього ранку до пізної ночі, вирішуючи доволі складні юридичні питання.

— Особисто Ви на яку зарплату погодилися б?

— Я працюватиму суддею навіть тоді, коли мені мало платитимуть. Бо ця робота —  спосіб мого життя. Мені, як юристу і науковцю, цікаво й важливо вирішувати спірні юридичні питання. Саме це й спонукає мене працювати допізна. Звичайно, коли піднімається питання про зарплату суддів, то не треба забувати: йдеться про високо кваліфікованих юристів, праця яких не може бути низькооплачуваною. Водночас варто зазначити: для кандидатів на посаду у ВАС головною мотивацією буде те, що вони працюватимуть в інституції, абсолютно новій для всієї судової системи України. Всі ж розуміють, що на ВАС покладають великі надії і в нашому сіспільстві, і в середовищі міжнародних партнерів.

За хабарі покарали 121 особу

— Зважаючи на тотальну корупцію в нашій країні, виникає питання: а де ж стільки набрати чесних суддів для ВАС?

— Відповім як голова Ради суддів: мої колеги, починаючи з Верховного суду, отримали посади, згідно з конкурсними процедурами. Це відбувалось після очищення судової влади. Щодня спілкуюся з десятками суддів. Скажу відверто: це зовсім інші люди, інша коаліція. Не заперечую, що проблема корупції у нас ще є. І ми постійно намагаємось вияснити: що не в порядку в тому чи іншому судовому колективі, де такі загрози цілком ймовірні? Намагаємось реагувати на скарги громадян щодо тих чи інших служителів Феміди. Можу впевнено сказати: суди вже очищаються від нечесних на руку «ділків». Переважна кількість моїх колег — чесні й добросовісні люди.

— Якщо вони такі чесні, то чому ж тоді нікого з корупціонерів і досі не посадили у в`язницю? І де, зрештою, гарантія, що судді ВАС будуть такими добросовісними, як Ви кажете?

— Немає нічого дивного в тому, що правоохоронні органи не змогли довести вину когось із підсудних. Такі випадки були, є й будуть. У цьому суть демократичних, змагальних процесів, які відбуваються у кожній державі. В Україні у 99 випадків зі 100 суди ухвалюють цілком законні рішення. Щодо покарання усіх корупціонерів, то ці проблеми пов`язані з великими навантаженнями на служителів Феміди, недостатньою кількостю суддівських кадрів, а також із якістю роботи правоохоронних органів (прокурорів, слідчих). Кількість обвинувальних вироків повязана ще й із тим, наскільки професійно працюють адвокати. При цьому варто враховувати: слідчі, адвокати і прокурори мають різні бачення щодо тієї чи іншої справи. Адже представники різних юридичних професій досить часто мають протилежне уявлення про винність тих чи інших осіб. Недаремно ж у юридичних вузах вивчають 57 предметів: починаючи з права і закінчуючи філософією. І, відповідно, кожний правознавець по-своєму тлумачить норми права. Потрібно зважити й на інші моменти. Наприклад, у 2016 році до всіх судів України (місцевих, апеляційних, касаційних) надійшло понад 3,5 млн справ, а в 2017 — лише в місцевих та апеляційних судах знаходилось майже 3,9 млн справ і матеріалів.

— А скільки осіб за цими справами було засуджено?

— Близько 750 осіб. Серед них є і судді, і прокурори, і працівники інших правоохоронних органів. Що стосується розгляду судами кримінальних справ про корупційні злочини та справ про адміністративні правопорушені, повязаних із корупцією, то тільки за перше півріччя 2017 року до судів надійшло більше 4000 справ. За той же період до відповідальності притягнуто більше двох тисяч осіб. При цьому, до позбавлення волі за корупційні злочини засуджено 121 особу, 77 — виправдано. Серед перших і других теж є судді. Принагідно зазначу, що сьогодні в Україні налічується близько 5300 суддів. А своїх посад за останні роки позбулися понад 2,5 тисяч суддів.

Довідка «Вечірки»

Створення ВАС передбачено ухваленим ще влітку-2016 Законом «Про судоустрій і статус суддів», де є положення про роботу Вищого антикорупційного суду. Проте реально ВАС запрацює не раніше, аніж через рік. Найбільш дієвою є наступна модель: ВАС — суд першої інстанції, апеляційна палата ВАС — суд апеляційної інстанції, кримінальна палата Верховного суду — суд касаційної інстанції.

Важливим критерієм для поділу юрисдикцій між звичайними та антикорупційними судами має бути посада або ранг обвинуваченої особи. Відсутність цього критерію може призвести до того, що антикорупційні суди перезавантажаться дрібними справами та згодом перетворяться на так звану «конвеєрну модель». Щоб уникнути таких проблем, на розгляд антикорупційних судів доцільно віддати лише ті справи, які підслідні НАБУ. Таким чином, судді ВАС розглядатимуть лише корупційні злочини, скоєні високопосадовцями.