flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кому і на яких умовах можуть надаватись спеціальні дозволи на використання надр без проведення аукціону

16 грудня 2020, 09:17

Наталія Коваленко. Кому і на яких умовах можуть надаватись спеціальні дозволи на використання надр без проведення аукціону - Правовий тиждень. 2020. №13-24

 

Наталія Коваленко,

суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду,

доктор юридичних наук, професор

 

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Основним законодавчим актом, який урегульовує гірничі відносини з метою забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задоволення потреб у мінеральній сировині та інших потреб суспільного виробництва, охорони надр, гарантування при користуванні надрами безпеки людей, майна та навколишнього природного середовища, а також охорони прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій та громадян, є Кодекс України про надра.

Статтею 4 цього Кодексу, приписи якої кореспондують вищенаведеним положенням статті 13 Конституції України, встановлено, що надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності Українського народу на надра, є недійсними. Український народ здійснює право власності на надра через Верховну Раду України, Верховну Раду Автономної Республіки Крим і місцеві ради. Окремі повноваження щодо розпорядження надрами законодавством України можуть надаватися відповідним органам виконавчої влади.

Зважаючи на закріплений у Основному Законі України і низці актів законодавства, особливий, спеціальний паровий статус надр, ураховуючи їх важливе значення для суспільства і держави в цілому, як одного з основних матеріальних ресурсів для забезпечення повсякденних побутових, господарських потреб населення і діяльності суб’єктів господарювання, промислових потреб галузей національної економіки, важливого значення набуває питання того, кому і на яких умовах можуть надаватись спеціальні дозволи на використання надр без проведення аукціону, як відбувається практична реалізація цього права та які основні аспекти цієї процедури потребують більш детального вивчення і аналізу, в тому числі, у ракурсі правозастосовчої судової практики.

Метою статті є доведення позиції Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду з питань, пов’язаних з наданням надр у користування.