flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про випадки порушення забудовниками строків завершення строків завершення будівництва та введення будинків в експлуатацію. Сюжет телеканалу «Україна 24»

17 листопада 2020, 17:43

Ви, напевно, знаєте про випадки порушення забудовниками строків завершення будівництва та введення будинків в експлуатацію.

Донедавна інвестори у таких випадках не могли стягнути із забудовника моральної шкоди, оскільки в договорах, як правило, не передбачають відповідальності за подібні порушення.

Нещодавно Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду розглянув справу про стягнення із забудовника моральної шкоди за те, що він несвоєчасно здав житло в експлуатацію, та скасував попередні рішення, якими було відмовлено у задоволенні позову.

Колегія суддів КЦС ВС врахувала правову позицію Великої Палати ВС, висловлену в постанові від 1 вересня 2020 року у справі № 216/3521/16-ц, та вказала, що попри відсутність у договорі застереження про відшкодування моральної шкоди таке відшкодування може бути стягнуто на підставі Закону України «Про захист прав споживачів».

Пропонуємо переглянути сюжет телеканалу «Україна 24» про це рішення, у якому суддя-доповідач у справі Наталія Сакара розповіла про згадану правову позицію та про її значення для судів усіх інстанцій.