flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правники могли б запропонувати уряду механізми відшкодування шкоди, завданої майну на Сході України – Ольга Ступак

30 вересня 2020, 12:33

Про це суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак зазначила під час презентації-дискусії «Ваш будинок в зоні конфлікту? Звільняйте! Він потрібен військовим!» (Чи має держава передбачити компенсацію цивільним особам за використання приватної нерухомості військовими під час збройних конфліктів?), яка відбулася в онлайн-режимі 29 вересня 2020 року. У презентації також взяли участь судді КЦС ВС Євген Синельников, Ірина Дундар, Сергій Бурлаков, Сергій Мартєв, Валентина Сімоненко.  

У межах заходу, на який також запросили народних депутатів України, представників уряду, міжнародних організацій, державних органів, громадських організацій та ЗМІ, експерти Громадської організації «Український інститут з прав людини» презентували результати дослідження щодо виплати громадянам компенсації за використання їхнього майна у військових цілях. Зазначалося, що експерти ГО неодноразово відвідували підконтрольні уряду України території Луганської та Донецької областей, особисто спілкувалися з громадянами-власниками майна та представниками військово-цивільних адміністрацій і за наслідками такого спілкування, а також після вивчення профільного законодавства запропонували шляхи його вдосконалення.

Експертка УІПЛ адвокат Жанна Лук’яненко зауважила, що власники майна, пошкодженого внаслідок збройного конфлікту на Сході України, мають право на відшкодування завданої шкоди. Водночас цивільні особи також мають право на компенсацію за використання їхніх будинків, землі та іншого майна у військових цілях на території, яка контролюється урядом. Крім того, вони мають право на витребування майна з чужого незаконного володіння, однак поки що відомий лише один випадок такого витребування, до того ж у позасудовому порядку. За словами доповідачки, Європейський суд з прав людини констатував неврегульованість цих проблем в українському законодавстві.

Еспертка УІПЛ адвокат Валерія Лутковська розповіла про практику ЄСПЛ щодо порушення прав цивільних осіб, які втратили доступ до свого майна внаслідок військових дій. Зокрема, вона звернула увагу на рішення у справах  «Папаміхалопулос та інші проти Греції» (Papamichalopoulos and Others v. Greece), «Лоїзіду проти Туреччини» (Loizidou v. Turkey), «Саргсян проти Азербайджану» (Sargsyan v. Azerbaijan), «Хамідов проти Російської Федерації» (Khamidov v. Russia) та ін.

Після виступів доповідачів Ольга Ступак подякувала організаторам заходу й зауважила, що такі обговорення дуже важливі не тільки для громадян, які постраждали через події на Сході України, але передусім для юристів. «Юристам треба зустрічатись, вести дискусії, обговорювати ці питання. Оскільки саме правники повинні взяти на себе відповідальність і допомогти громадянам та державі сформувати підходи і позиції щодо врегулювання питань із відшкодування шкоди», – сказала суддя ВС.

Також вона висловила вдячність доповідачам за увагу до судової практики й зазначила, що Верховний Суд неодноразово ухвалював рішення у справах щодо відшкодування шкоди, завданої майну через події на Сході України, та сформував правову позицію із цього питання, про що вже говорили на презентації. Вона полягає в тому, що в Україні немає правового механізму відшкодування такої шкоди, і саме тому держава має відшкодовувати громадянам компенсацію за порушення нею свого позитивного обов’язку створити такий ефективний правовий механізм і затвердити порядок відшкодування шкоди.

Стосовно саме відшкодування громадянам компенсації за використання їхньої нерухомості військовими під час збройного конфлікту Ольга Ступак поінформувала, що до Верховного Суду таких справ ще не надходило, хоча припустила, що подібні спори можуть зараз розглядатися судами першої та апеляційної інстанцій і скоро вони потраплять до касаційного суду. При цьому суддя ВС зазначила, що в таких справах можуть бути напрацьовані правові позиції, подібні до тих, що висловлені у справах про відшкодування шкоди за пошкоджене майно. 

Доповідачка також запропонувала організаторам заходу, іншим організаціям, правникам, які вивчають цю тематику, спільно напрацювати пропозиції щодо порядку відшкодування шкоди, завданої громадянам як через пошкодження їхнього майна внаслідок збройного конфлікту, так і через використання його військовими, та направити такі пропозиції Кабінету Міністрів України.

Вона нагадала, що за результатами розгляду однієї з подібних справ КЦС ВС постановив окрему ухвалу (від 27 березня 2019 року у справі № 237/557/18, провадження № 61-47151св18), у якій рекомендував КМУ розробити спеціальний порядок відшкодування за пошкоджене внаслідок терористичного акту майно, процедуру виплати такого відшкодування за пошкоджене в результаті терористичного акту майна, чіткі умови, необхідні для заявлення вимоги до держави про надання такого відшкодування. Адже зараз на виконання судових рішень держава повинна сплачувати постраждалим внаслідок таких дій компенсацію за неврегулювання цього питання, що не позбавляє громадян надалі стягнути з держави й відшкодування шкоди.

Переглянути вебінар можна за посиланням - https://bit.ly/3jbBlpD.