flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася чергова онлайн-зустріч, присвячена розгляду практики ВС у справах щодо забезпечення функціонування адвокатури

18 вересня 2020, 16:52

Суддя судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Жук 17 вересня 2020 року провів вебінар, присвячений розгляду практики ВС у справах щодо забезпечення функціонування адвокатури. Захід організований Верховним Судом спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України.

Андрій Жук висвітлив питання щодо юрисдикційної належності спорів з органами адвокатського самоврядування.

Суддя розповів, що в юридичному колі ведуться дискусії стосовно того, чи мають адміністративні суди розглядати ці спори, оскільки адвокатура, в принципі, є самоврядною організацією, і ті спори, які можуть виникати між адвокатом і органом адвокатського самоврядування, взагалі не повинні вирішуватися в судах з огляду на дискрецію цих органів.

Разом з тим доповідач звернув увагу на п. 9 ч. 1 ст. 19 КАС України, у якій йдеться про те, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема щодо оскарження рішень атестаційних, конкурсних, медико-соціальних експертних комісій та інших подібних органів, рішення яких є обов’язковими для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб. 

Отже, на думку судді, спори адвокатів з органами адвокатського самоврядування, які стосуються безпосередньо доступу до адвокатської професії, здійснення адвокатської діяльності, дисциплінарної відповідальності адвокатів тощо, слід розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Крім того, під час вебінару значну увагу було присвячено актуальній практиці ВС щодо забезпечення функціонування адвокатури. Зокрема, проаналізовано правові позиції у справах щодо доступу до адвокатської професії, притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності, у спорах, що виникають при наданні безоплатної правової допомоги, дотримання гарантій адвокатської діяльності суб’єктами владних повноважень.

Із презентацією Андрія Жука можна ознайомитися тут.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=w6cnmdAV-mI&t=19s.