flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч Голови ВС із представниками Венеційської комісії щодо законопроєкту № 3711

14 вересня 2020, 17:52

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська провела онлайн-зустріч із представниками Венеційської комісії в межах оцінки законопроєкту № 3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», яку проводить Венеційська комісія на запит української сторони.

Голова Верховного Суду вкотре наголосила на першочерговості відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка не працює вже майже рік.

«Ми вже тривалий час перебуваємо у стані, коли немає органу, який вирішує ключові питання кадрової політики судової влади. З початку року звільнилося вже майже 200 суддів. Ще 30 % суддівського корпусу мають право на відставку. Наразі в судах нараховується більш як 30 % вакансій, – повідомила вона і резюмувала: – Ця проблема унеможливлює виконання судовою системою покладених на неї функцій».

«Інше важливе питання законопроєкту № 3711 – це забезпечення гарантій суддів ВСУ, які третій рік залишаються без повноважень», – відзначила Голова Верховного Суду.

В своєму Рішенні від 18 лютого 2020 року Конституційний Суд України доручив Верховній Раді вирішити питання переведення суддів ВСУ до ВС. «Невирішення цього питання дорого коштує Україні», – зауважила Валентина Данішевська.

У зустрічі взяли участь Ганна Сухоцька, почесний президент Венеційської комісії, Ніколае Есану, доповідач Венеційської комісії, Герхард Райснер, міжнародний експерт Генерального Директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права, Шнутц Рудольф Дурр, керівник відділу конституційної юстиції Секретаріату Венеційської комісії, Сільвія Грундманн, керівник відділу з питань демократичних інституцій та фундаментальних прав Секретаріату Венеційської комісії, Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, та Ліна Губар, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду.