flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ірина Булгакова розповіла про судову практику розгляду спорів щодо відшкодування збитків

11 вересня 2020, 14:47

10 вересня 2020 року відбувся вебінар «Стягнення збитків, завданих порушеннями конкурентного законодавства» за участю судді судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірини Булгакової.

Під час заходу учасники обговорили можливості стягнення збитків українських компаній за змову, наявність якої встановила Європейська комісія, шляхом звернення в один із національних судів Європейського Союзу, а також обмінялися думками щодо національного регулювання відшкодування збитків, заподіяних антимонопольними порушеннями.

У ході вебінару Ірина Булгакова розповіла про судову практику розгляду спорів про відшкодування збитків і зазначила, що в нашій державі фактично єдиним законом, який регулює питання щодо відшкодування збитків, завданих порушенням конкурентного законодавства, є Закон України  «Про захист економічної конкуренції», зокрема стаття 55 цього Закону.

За словами судді КГС ВС, на сьогодні судових справ не так багато, попри те, що рішень Антимонопольного комітету України достатньо. Чому ж сторони не звертаються до суду, якщо є така можливість, передбачена законом?!

На думку Ірини Булгакової, основна проблема – це довести ті збитки, які виникли внаслідок порушення антимонопольного конкурентного законодавства. Оскільки закон про захист економічної конкуренції не передбачає спеціального механізму щодо стягнення збитків, то відповідно слід застосовувати загальні положення законодавства, зокрема ЦК України, який передбачає наявність чотирьох елементів для того, щоб стягнути збитки, але в цьому випадку одним з елементів виступає саме рішення АМКУ, яке набрало законної сили і відповідно встановлює протиправну поведінку учасника певного ринку, але решту потрібно доводити.

На завершення свого виступу суддя КГС ВС зазначила, що все залежить від обставин справи, від роботи адвокатів, які повинні переконати суд і надати відповідні докази.