flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у V Міжнародному форумі із захисту бізнесу

10 вересня 2020, 14:33

9 вересня 2020 року суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська стала спікеркою секції «Корпоративна конфліктологія» у межах V Міжнародного форуму із захисту бізнесу, традиційно організованого газетою «Юридическая практика».

Спікерка зазначила, що перш за все потрібно відповісти на питання, від кого ми захищаємо бізнес. Зокрема, господарські суди розглядають спори, де фактично один бізнес захищається від іншого бізнесу. Вона констатувала, що, на жаль, корпоративні конфлікти продовжують існувати, проте з часом їх види змінюються, як наслідок, змінюються і позовні вимоги у відповідній категорії спорів.

Суддя КГС ВС нагадала, що корпоративні спори розглядають виключно господарські суди за місцем знаходження підприємства. Крім того, будь-які корпоративні спори стосовно корпоративних прав, акцій, часток тощо розглядаються виключно за місцем знаходження самої компанії, що фактично унеможливлює розпорошення значної кількості судових справ по всій країні. Важливим також є те, що корпоративні спори не можуть розглядатися у спрощеному провадженні, і це дає можливість компаніям (або акціонерам, або учасникам) використовувати весь потужний механізм судового захисту, який передбачений останньою редакцією ГПК України.

Ганна Вронська наголосила, що корпоративна палата постійно займається відслідковуванням судової практики розгляду корпоративних спорів судами першої та апеляційної інстанцій, аналізує та робить узагальнюючі висновки. Адже саме перша та апеляційна інстанції формують судову практику, а КГС ВС лише виправляє помилки. І цих помилок, на щастя, зараз не так багато.

Секретар судової палати КГС ВС у ході презентації «Вирішення корпоративних спорів» детально ознайомила з найбільш показовими правовими позиціями КГС ВС у корпоративних спорах. Вона відмітила, що, проаналізувавши судову практику ВС, можна дійти висновку про те, що наразі вже є справи, які стосуються Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Посилаючись на судову практику КГС ВС, доповідачка зазначила, що пріоритет статуту товариства над законом про ТОВ, який існував протягом року з моменту вступу в дію цього закону, втратив силу, і тому зараз положення статутів, які не відповідають цьому закону, не застосовуються. Суддя КГС ВС зазначила, що ст. 18 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» не передбачена корпоративна відповідальність за невнесення додаткового внеску в статутний капітал товариства, тому вирішення цього питання покладено на загальні збори товариства.

Ганна Вронська також розповіла, що раніше сторони у судовому процесі зловживали своїм правом на забезпечення позову. З огляду на останню практику ВС, суд не застосує заходи забезпечення позову, якщо вони зачіпають інтереси інших акціонерів і товариства в цілому. Говорячи про практику розгляду похідних позовів, суддя КГС ВС підкреслила, що вони не лише дають можливість акціонерам притягнути до відповідальності недобросовісний менеджмент, але і створюють можливості для тиску на менеджмент зі сторони акціонерів.

Крім того, спікерка повідомила, що зараз у світі дуже актуальна тема «права людини і бізнес». І через 3–5 років Україна також стикнеться з тим, що великий бізнес буде змушений приділяти більше уваги дотриманню прав людини.

З презентацією судді КГС ВС Ганни Вронської «Вирішення корпоративних спорів» можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/35k8Jqd.