flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Олена Губська взяла участь у вебінарі, присвяченому новелам виборчого законодавства

09 вересня 2020, 17:33

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олена Губська взяла участь у вебінарі для суддів місцевих судів «Місцеві вибори 2020: новели виборчого законодавства та особливості вирішення виборчих спорів». Захід, який відбувся 7 вересня 2020 року, було організовано Національною школою суддів України у співпраці з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та програмою USAID «Нове правосуддя», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та Британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

На початку своєї доповіді Олена Губська нагадала, що з 5 вересня 2020 року почався виборчий процес місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року. Вона зазначила, що початок виборчого процесу місцевих виборів оголошується Центральною виборчою комісією шляхом прийняття відповідного рішення у строки та в порядку, визначені Виборчим кодексом України, а завершується через п’ятнадцять днів після офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів.

Суддя також відзначила, що місцеві вибори 2020 року призначено з урахуванням вимог нового виборчого законодавства – Виборчого кодексу України від 19 грудня 2019 року № 396-IX, який набрав чинності 1 січня 2020 року і ще не застосовувався на жодних виборах.

Олена Губська розповіла про суб’єктний склад виборчого процесу відповідно до ст. 22 Виборчого кодексу України. Окремо звернула увагу учасників вебінару, що кандидат, реєстрація якого скасована з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус кандидата на відповідних виборах з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження такого рішення, або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду. Партія (організація партії), якій відмовлено у реєстрації усіх висунутих нею кандидатів або у якої скасовано реєстрацію усіх висунутих нею кандидатів на відповідних виборах з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус суб’єкта виборчого процесу відповідних виборів з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження рішення про відмову в реєстрації (скасування реєстрації) усього списку або останнього кандидата зі списку або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Доповідачка також порушила питання визначення предмета та суб’єкта оскарження до виборчої комісії, суб’єкта розгляду скарг відповідно до положень ст. 65 Виборчого кодексу України. Суддя зазначила, що виборець може оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують особисто його виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі, у тому числі на участь у роботі виборчої комісії, на здійснення спостереження, на присутність на засіданні виборчої комісії у визначених цим Кодексом випадках, під час проведення голосування відповідно до цього Кодексу, незабезпечення встановлених цим Кодексом умов для голосування виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком). Кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах, та від його імені довірена особа можуть оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність стосуються відповідного регіону, округу, де цей кандидат зареєстрований для участі у виборах, повідомила суддя.

Крім того, Олена Губська проаналізувала низку судових рішень з виборчих спорів, які стосуються: правил перебігу процесуальних строків у випадку оскарження як дій, так і бездіяльності суб’єкта владних повноважень; порядку розгляду кількох пов’язаних між собою вимог (ст. 21 КАС України); порядку об’єднання і роз’єднання позовів (ст. 172 КАС України), а також випадків повернення позовної заяви позивачу відповідно до ст. 169 КАС України або передачу за підсудністю до іншого суду.