flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у вебінарі, присвяченому найновішим напрацюванням у галузі екологічного права

07 вересня 2020, 17:08

Судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Сергій Бурлаков, Євген Синельников, Сергій Погрібний та суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Костянтин Пільков взяли участь у Першому судовому вебінарі, організованому Всесвітньою комісією з екологічного права (World Commission on Environmental Law, WCEL) спільно з Глобальним судовим інститутом з питань навколишнього середовища (Global Judicial Institute on the Environment, GJIE). Захід був присвячений найновішим напрацюванням у галузі екологічного права.

Організатори вебінару відзначили, що наднаціональні суди в Європі, зокрема Європейський суд з прав людини та Суд Європейського Союзу (Європейський Суд справедливості), останнім часом виносили важливі рішення з екологічних питань. Кілька національних судових справ, як, наприклад, знакова справа Ургенди у Нідерландах щодо зміни клімату, також викликали інтерес у юристів, які опікуються питаннями охорони навколишнього середовища не лише в Європі, але й у всьому світі. Тож під час онлайн-спілкувань, які відбулися  28 серпня та 4 вересня 2020 року, провідні вчені та судді обговорили актуальну європейську судову практику щодо захисту навколишнього середовища.

Зі вступним словом до учасників вебінару звернувся Генеральний директор Міжнародного союзу охорони природи (The International Union for Conservation of Nature, IUCN) доктор Бруно Оберле.

Модерував захід 28 серпня колишній суддя Верховного Суду Великобританії, представник Тимчасового керівного комітету GJIE лорд Роберт Карнват.

Із доповідями в цей день виступили професор юридичного факультету Університету Осло, представник Групи спеціалістів WCEL зі зміни клімату доктор Крістіна Войтт, суддя Конституційного суду Бельгії, професор Університету Гента (Бельгія), представник Форуму суддів ЄС з питань навколишнього середовища доктор Люк Лаврисен, почесний професор екологічного права Університету Упсала (Швеція) доктор Ян Дарпе, доцент, професор публічного права Університету міжнародного та європейського права міста Росток (ФРН) доктор Біргіт Петерс та головуючий суддя, член адміністративного суду міста Ліон (Франція), представник Комітету з дотримання Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуської конвенції) Марк Клемен.

4 вересня захід модерувала генеральний адвокат Суду Європейського Союзу Елеанор Шарпстон. Професор права Університету Лувен (Бельгія) доктор Чарльз-Юбер Борн розповів про судову практику Суду ЄС щодо охорони місць існування Natura 2000. Про останню судову практику щодо якості повітря доповів юридичний секретар (référendaire) Палати генерального адвоката Суду ЄС Джуліани Кокотт доктор Крістоф Соботта. Лектор приватного права Амстердамського центру приватного права Амстердамського університету (Нідерланди) Лора Бургерс присвятила доповідь судовій практиці щодо зміни клімату, асистент та доцент Гентського університету Доктор Хендрік Шукенс поділився актуальною судовою практикою Суду ЄС щодо охорони видів.

Переглянути відеозапис можна за посиланням - https://bit.ly/3n1fIut.

Довідково.

Міжнародний союз охорони природи (IUCN) – членський союз, до складу якого входять як уряди країн, так і організації громадянського суспільства: об’єднання нараховує понад 1400 членів, до роботи в ньому залучено понад 15 тис. експертів зі всього світу, які проводять різноманітні експертизи природного стану та заходи, необхідні для захисту природи.

Світова комісія з екологічного права (WCEL) вдосконалює природоохоронне законодавство у всьому світі, надаючи спеціалізовані знання та допомогу для зміцнення правових основ збереження природи. Комісія – це мережа експертів з питань екологічного права та політики з усіх регіонів світу, які добровільно пропонують свої знання та послуги для діяльності IUCN, особливо для Програми екологічного права. У роботі комісії беруть участь судді, прокурори, державні та приватні адвокати, професори права й інші фахівці з усього світу.

Місія Глобального судового інституту з навколишнього середовища (GJIE) полягає у підтримці ролі суддів, судів та трибуналів у реагуванні на нагальні екологічні кризи. Інститут організований суддями для суддів на принципах незалежності, прозорості та доброчесності суддів, він підтримує судову владу в усьому світі для ефективного розгляду справ, що стосуються довкілля.