flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у вебінарі «Відповідальність менеджменту українських компаній: що потрібно знати власникам та СЕО»

28 серпня 2020, 10:23

27 серпня 2020 року суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у вебінарі «Відповідальність менеджменту українських компаній: що потрібно знати власникам та СЕО».

У своєму виступі Ганна Вронська зосередилася на судовій практиці Верховного Суду щодо похідних позовів. Як убачається з матеріалів справ, які надходять до Верховного Суду, головною проблемою є недостатня аргументація. На думку судді ВС, розуміти природу похідного позову і межі його застосування в українських реаліях без розуміння того, як це працює в інших країнах, складно, тому доцільно вивчати і світовий досвід. Говорячи про практику українських судів, Ганна Вронська звернула увагу на юрисдикційність похідного позову, нормативно-правову базу, навела приклади відмови у задоволенні похідного позову, а також позитивного вирішення зазначеної категорії спорів.

«Застосування похідного позову звичайно дає додаткові можливості для акціонерів притягувати до відповідальності менеджмент компанії у разі недобросовісної поведінки, яка суперечить інтересам товариства, але крім цього не варто забувати про належну аргументацію. Оскільки судова практика ще неусталена, варто краще аргументувати свою позицію саме належними доказами, адже очевидні для бізнесу речі повинні бути ще й належним чином підтверджені», – сказала суддя.

Відповідаючи на запитання колег, Ганна Вронська зазначила, що невелика кількість спорів цієї категорії пояснюється тим, що позивачі рідко подають похідні позови, оскільки відповідна судова практика ще на шляху становлення. Адже довести похідний позов до логічного завершення і отримати рішення трьох інстанцій досить складно, бо складно довести саме протиправну поведінку або дію з перевищенням повноважень. Ще немає механізму чи усталеного підходу доведення вимог у похідному позові.

«Ми все ж таки розраховуємо на те, що сторони поводяться добросовісно у судовому процесі і не зловживають правом на подання похідного позову. Водночас виникає ризик його використання в корпоративних конфліктах і як спосіб тиску», – зауважила суддя ВС.

На переконання Ганни Вронської, розвиток практики застосування похідного позову не може йти окремо від реформи корпоративного управління в нашій державі.

Із презентацією судді КГС ВС Ганни Вронської можна ознайомитися за посиланням.