flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду взяли участь в обговоренні особливостей функціонування судів в умовах карантину

13 серпня 2020, 16:52

12 серпня 2020 року в режимі відеоконференцзв’язку відбувся круглий стіл «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», ініціатором проведення якого виступила Вища рада правосуддя.

У заході взяли участь судді Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду, представники Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України та Державного бюро розслідувань.

Верховний Суд, зокрема, представляли: голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко, судді Касаційного господарського суду у складі ВС Тетяна Малашенкова та Юрій Чумак, працівники секретаріату Касаційного цивільного суду у складі ВС: заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи – начальник правового управління Михайло Шумило, начальник відділу розгляду звернень та надання публічної інформації Олексій Ніколенко та завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів Наталія Фєрьєва.

Голова ККС ВС Станіслав Кравченко зазначив, що з березня цього року, коли в Україні введено карантинні обмеження, робота ККС ВС, як і всього ВС, ні на день не призупинялася, проте працювати доводиться в особливих і досить непростих умовах. Адже суди отримують велику кількість клопотань про відкладення розгляду справи через неможливість учасників прибути у судове засідання у зв’язку з обмежувальними заходами, зумовленими карантином, і, відповідно до закону, ці клопотання задовольняються.

Загалом протягом карантинного періоду суди працювали сумлінно і в повному обсязі виконували свої функції. Проте окреслилися і певні проблеми, які постали перед судовими установами та потребують вирішення.

Однією з таких головних проблем очільник ККС ВС вважає часті випадки неявки на судові засідання учасників судових процесів, зокрема, адвокатів і прокурорів. А з урахуванням накладення фактору карантину, то, на його думку, це інколи виглядає дещо цинічно. Особливо, якщо це відбувається не з об’єктивних причин, а лише з метою затягування розгляду справи у суді. Він також повідомив, що протягом карантинного періоду від прокурорів та адвокатів навіть надходили клопотання щодо дистанційної участі у судовому процесі. На думку Станіслава Кравченка, така тенденція до спрощення підходів і неналежного виконання своїх професійних обов’язків несе величезну загрозу, адже ухвалення рішення за відсутності, наприклад, одного з п’яти адвокатів, у подальшому може бути формальним приводом для скасування цього рішення у вищій інстанції через неналежне забезпечення права на захист. Він поінформував, що ККС ВС навіть прийняв до провадження і невдовзі розглядатиме касаційну скаргу, в якій засуджений сам вказує на те, що під час дистанційного захисту адвокат неналежно виконував свої обов’язки. Вирішення зазначеної проблеми суддя бачить у закріпленні на законодавчому рівні посилення відповідальності всіх учасників судового процесу за ухилення від участі в судових засіданнях. «Коли суддя бачить, що адвокат або інший учасник судового процесу зловживає своїми процесуальними правами і фактично затягує розгляд справи, то, очевидно, ми маємо право застосовувати способи реагування, а відповідні органи адвокатського самоврядування мають впливати на це і виробляти відповідні стандарти щодо допустимості чи недопустимості такої поведінки», – наголосив голова ККС ВС.

Він також закцентував увагу на іншій важливій проблемі, що притаманна саме кримінальним судам: «На відміну від інших судів, у нас є певні особливості, які в умовах карантину обертаються додатковими труднощами. Так, частина осіб, щодо яких відбуваються провадження в судах першої, другої та вищої інстанцій, перебувають під вартою в закритих установах, де існує підвищена небезпека поширення COVID, зокрема, неодноразово з’являлася інформація про виявлення випадків захворювання у слідчих ізоляторах. Тому було прийнято рішення про те, щоб підозрюваних із СІЗО та засуджених із місць відбування покарання не конвоювати до судів. Крім того, це рішення було обумовлене обмеженням транспортного сполучення. У випадках, коли особа наполягала на особистій участі в судовому засіданні, воно відкладалося, і це затягувало строк розгляду справи», – зауважив Станіслав Кравченко.

Наступні нагальні питання очільник ККС ВС адресував представникам ДСАУ, зокрема щодо неналежного функціонування електронного суду, та запросив їх відвідати судові засідання і переконатися в наявності тих технічних проблем, які виникають у ході відеоконференцій: «Коли в умовах карантину на судові засідання приїжджають громадяни з усієї країни, то їм байдуже до наших пояснень щодо технічних збоїв і  до того, хто у цьому винен».

Крім того, Станіслав Кравченко звернув увагу представників ДСАУ не лише на технічні проблеми, а й на недостатнє матеріально-технічне забезпечення судів, зокрема відсутність нормальних умов для доставлення та перебування там засуджених.

Наостанок голова ККС ВС запевнив, що ВС завжди готовий долучитися до пошуку спільних шляхів подолання викликів, які постали перед судовою системою у зв’язку з пандемією COVID, та вироблення уніфікованих підходів до особливостей розгляду судових справ в умовах пандемії.

Учасники заходу детально обговорили проблеми, що пов'язані з особливостями функціонування судів в умовах карантину, впливом обмежувальних заходів на права та обов'язки учасників судових процесів, необхідністю дотримання розумного балансу між правом на безпечне довкілля для суддів, сторін у справах та правом доступу до правосуддя, а також недопущення випадків дискримінації учасників судових процесів.