flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь в обговоренні проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки

31 липня 2020, 16:36

Сьогодні, 31 липня 2020 року, суддівська спільнота під час онлайн-обговорення обмінялася думками щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, розробленого Національним агентством з питань запобігання корупції.

У вітальному слові в.о. Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов наголосив на важливості Антикорупційної стратегії, проте зауважив, що варто пам’ятати, що її цільове призначення не виправдовує будь-яких закладених у неї перекосів.

«Глобальні завдання, які порушує стратегія, повинні мати практичний механізм їх виконання. Крім цього, вона має відповідати змісту повноважень органу, який її приймає, не виходити за межі цих повноважень і жодним чином не перетворюватись на «полювання на відьом». Її насамперед не може бути спрямовано на боротьбу саме з судами або для вирішення питань судочинства, адже це потребує законодавчого вирішення у спеціалізованому законодавстві», − наголосив в.о. Голови ВС.

Він нагадав, що, за статистичними даними, серед зафіксованих корупційних проявів суб’єктна частка саме суддів найменша з-поміж посадовців інших державних органів. Водночас Богдан Львов зазначив, шо Верховний Суд підтримує та поділяє попередню позицію щодо стратегії, затверджену Вищою радою правосуддя, хоча є моменти, в яких вона має бути вдосконалена, у тому числі й за результатами нинішнього заходу.

В.о. Голови ВС висловив сподівання, що спільна плідна робота дасть змогу не втратити «розумне зерно» цієї стратегії та позбавить її будь-яких суттєвих викривлень.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська погодилася з позицією Богдана Львова, зазначивши, що гілки влади мають поважати одна одну, не втручатися в діяльність одна одної та не переймати на себе «чужу» роль. Тобто їх взаємодія повинна базуватися передусім на принципах раціональності та пропорційності.

Суддя КАС ВС зауважила, що Антикорупційна стратегія має будуватися на глибокому аналізі, в тому числі й критеріїв, за якими оцінюється довіра до суду. Крім того, необхідно, щоб у стратегії були враховані гарантії незалежності суду.

Участь в обговоренні також узяв суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Герман Анісімов.

Захід організований Вищою радою правосуддя.

Фото – з офіційного вебсайту ВРП.