flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Місії зі спостереження за виборами БДІПЛ ОБСЄ говорили з головою КАС ВС Михайлом Смоковичем про розгляд виборчих спорів

30 липня 2020, 16:58

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович поінформував представників Місії зі спостереження за виборами Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ про організацію розгляду справ, пов’язаних із черговими місцевими виборами у 2020 році. Зустріч відбулася в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду 29 липня 2020 року.

У зустрічі взяли участь суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, в. о. секретаря судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Ольга Кашпур, начальник відділу забезпечення роботи секретаря та суддів судової палати управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату Касаційного адміністративного суду Інна Жароїд,  головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Анастасія Кулик та головний спеціаліст сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Ірина Клімчук.

З іншої сторони були присутні керівник Департаменту з питань виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Алєксандр Шлик, радник з питань виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Кеара Кастальдо.

Як зазначив Алєксандр Шлик, ця Місія БДІПЛ ОБСЄ здійснює візит до України в контексті підготовки до організації та формування міжнародної місії зі спостереження за місцевими виборами. Її завдання полягає у вивченні передвиборчої ситуації та процесу підготовки до виборів.

Голова КАС ВС Михайло Смокович повідомив гостям, що в Україні судовий захист виборчих прав громадян відбувається на високому рівні. 

Він розповів, що рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії, і завершувати розгляд цих справ будуть апеляційні адміністративні суди в регіонах.

Що стосується справ, які розглядатиме Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, то це справи, стороною в яких буде Центральна виборча комісія.

Михайло Смокович зазначив, що на Верховний Суд покладається обов’язок надати методичну допомогу суддям судів першої та апеляційної інстанцій в умовах дуже обмеженого часу, що залишився до початку виборчого процесу.

Він також зауважив, що виборчий процес швидкоплинний, строки розгляду справ незначні (два дні), тому для забезпечення їх розгляду суд працює не лише в робочі часи, а й уночі, у вихідні та святкові дні.

Голова суду наголосив на тому, що результат виборів має вирішуватися під час голосування на виборчих дільницях, а суди мають захистити вибір українського народу. Він висловив переконання, що суди забезпечать на належному рівні судовий захист виборчих прав учасників виборчого процесу.

На завершення зустрічі Михайло Смокович подякував міжнародним експертами за співпрацю і за те, що вони цікавляться виборчим процесом в Україні. Завдяки висновкам міжнародних експертів ми бачимо, що Україна прогресує як демократична держава, сказав він.