flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС взяли участь в обговоренні питання щодо дотримання розумного строку розгляду справ

29 липня 2020, 16:56

28 липня 2020 року в режимі відеоконференції відбулися експертні консультації «Дотримання вимог щодо розумної тривалості судових проваджень у контексті виконання рішень Європейського суду з прав людини у групах справ «Світлана Науменко проти України» і «Меріт проти України», участь у яких взяли судді Верховного Суду та працівники апарату ВС.

Захід відкрили голова відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян і голова відділу Східного партнерства Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Тігран Карапетян. Вони подякували Верховному Суду за співпрацю у розв’язанні проблеми надмірної тривалості розгляду справ судами України, у розробленні ефективних засобів правового захисту.

Виступаючи з вітальним словом, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Микола Мазур висловив переконання, що така співпраця принесе свої позитивні результати для подальшої трансформації правової системи та правових інституцій України в напрямку забезпечення ефективності та практичності прав людини й основоположних свобод.

«Ключові завдання, що стоять перед нами в межах проблеми щодо надмірної затримки у відправленні правосуддя, полягають у виробленні стратегічного підходу до її вирішення, в тому числі й розробки комплексного пакету пропозицій змін до законодавства, які є вимогою Комітету Міністрів Ради Європи», – наголосив Микола Мазур.

Крім того, він зауважив, що останнім часом проблема надмірної тривалості судових проваджень значно загострилася через відсутність продуманої та зваженої законодавчої політики в сфері судоустрою та процесуального права, а також гострим кадровим голодом у судовій системі.

З тим, що неналежне кадрове забезпечення судів є однією з проблем недотримання розумних строків розгляду справ, погодився і керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли. Вирішення кадрової проблеми, за його словами, має перепони, оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів України – орган, відповідальний за добір суддів, не працює, а законодавчі зміни, які б допомогли запустити роботу комісії, Верховна Рада України ще не ухвалила.

Водночас Расім Бабанли розповів про окремі позитивні зрушення в розв’язанні проблеми тривалого судового провадження, поінформував про вжиті робочою групою Верховного Суду заходи, спрямовані на визначення реального стану тривалості розгляду справ у судах. Для цього була вироблена особлива методологія підрахунку, з використанням якої проведено експериментальний аналіз тривалості розгляду цивільних і кримінальних справ. Відповідна інформація передана для оцінювання Комітетом Міністрів Ради Європи. Визначаються подальші напрями проведення таких досліджень.

До того ж загальна тривалість судового провадження залежить від того, наскільки швидким є касаційний розгляд. За словами керівника департаменту, оскільки ВС працює у повному складі вже рік, показники зменшення надходження справ та збільшення кількості суддів впливають на обсяг залишків тих справ, які є у ВС. «Порівнявши ці залишки за останні 12 календарних місяців, бачимо, що вони зменшилися на 36%, що становить 23 тисячі справ», – зазначив Расім Бабанли.

На загальну тривалість розгляду справ впливає і забезпечення єдності судової практики. Тому ВС спільно з міжнародними партнерами розробляє інноваційну базу правових позицій, яка з використанням можливостей штучного інтелекту здійснюватиме автоматизований підбір практики ВС.

«Штучний інтелект не може замінити суддю, але може стати для нього ще одним помічником, який підбиратиме та відслідковуватиме актуальну практику касаційного суду. Використання такої бази допоможе пришвидшити розгляд справ у судах всіх інстанцій», – наголосив доповідач.

Юристка Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Ольга Дубінська висвітлила питання щодо загальних заходів проти надмірної тривалості цивільних і кримінальних проваджень в Україні. Міжнародний експерт проєкту РЄ «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» Адіс Ходжіч ознайомив учасників заходу з передовим досвідом держав – членів РЄ стосовно ефективного впровадження комплексних систем збирання даних для вимірювання тривалості судових проваджень на всіх рівнях, а керівник проєкту РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України» Михайло Іскра розповів про ефективні засоби правового захисту, що забезпечують дотримання розумного строку розгляду кримінальних проваджень.

Обговоривши пропозиції та рекомендації щодо забезпечення дотримання строків розгляду справ, представники ВС та міжнародні експерти домовилися про подальші кроки співпраці. Участь у відеоконференції також узяв суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Сергій Бурлаков.

Захід організовано Верховним Судом спільно з проєктами Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» та «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України».