flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КЦС ВС Василь Крат розповів на вебінарі про практику Верховного Суду щодо визнання правочинів недійсними

17 липня 2020, 15:23

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат провів вебінар на тему «Категорія «недійсності» в судовій практиці». Захід, організований спільно Верховним Судом, Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та  Асоціацією правників України, відбувся 16 липня 2020 року.

Під час онлайн-зустрічі спікер розповів про загальні засади застосування категорії «недійсність». Зокрема, зазначив, що «недійсність» є саме приватноправовою категорією і що вона орієнтована на те, щоб створювати ефективний механізм для захисту цивільних прав та інтересів.

Василь Крат навів позицію Об’єднаної палати КЦС ВС сформульовану в постанові від 5 вересня 2019 року у справі № 638/2304/17 (провадження № 61-2417сво19), у якій Суд зазначив, що недійсність договору як приватноправова категорія покликана не допускати або присікати порушення цивільних прав та інтересів або ж їх відновлювати. По суті ініціювання спору про недійсність договору не для захисту цивільних прав та інтересів недопустиме. Завданням цивільного судочинства є саме ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Такий захист можливий за умови, що права, свободи чи інтереси власне порушені, а учасники цивільного обороту використовують цивільне судочинство для такого захисту. Приватноправовий інструментарій (зокрема, ініціювання спору про недійсність договору не для захисту цивільних прав та інтересів) не повинен використовуватися учасниками цивільного обороту для невиконання публічних обов’язків, звільнення майна з-під арешту в публічних відносинах або створення преюдиційного рішення суду для публічних відносин.

Спікер також звернув увагу, що Велика Палата ВС змінила практику Верховного Суду України щодо допустимості пред’явлення негаційного позову (позову про визнання недійсним нікчемного правочину). ВП ВС у постанові від 4 червня 2019 року у справі № 916/3156/17 (провадження № 12-304гс18) зазначила, що визнання нікчемного правочину недійсним не є належним способом захисту прав, оскільки не призведе до реального відновлення порушених прав позивача, адже нікчемний правочин недійсний у силу закону. За наявності спору щодо правових наслідків недійсного правочину, одна зі сторін якого чи інша заінтересована особа вважає його нікчемним, суд перевіряє відповідні доводи та в мотивувальній частині судового рішення, застосувавши відповідні положення норм матеріального права, підтверджує чи спростовує обставину нікчемності правочину.

Крім того, доповідач приділив увагу таким питанням, як визначення належного відповідача у спорах про недійсність правочину, чому має суперечити правочин, фраудаторні правочини, як формулюється вимога у позовах про визнання недійсним правочину та чи може визнаватися недійсним документ, розповів про правові наслідки недійсності правочину тощо.

Доповідь Василь Крат підготував з урахуванням запитань, які попередньо надійшли на адресу організаторів вебінару, а після виступу відповів на запитання учасників заходу.

Із презентацією Василя Крата можна ознайомитися тут.

Відео лекції можна переглянути тут.