flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Ян Берназюк долучився до організованого Мін’юстом обговорення теми щодо змагальності судочинства

15 липня 2020, 18:00

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ян Берназюк взяв участь в онлайн-зустрічі, організованій експертною групою з питань правосуддя та кримінальної юстиції Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України.

Для обговорення із заінтересованими сторонами, яке відбулося 14 липня 2020 року, обрали тему «Змагальність судочинства як елемент забезпечення справедливого правосуддя». Захід, організований у рамках четвертого блоку Моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів у сферах правового регулювання банкрутства, виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб), судово-експертної діяльності, судоустрою та судочинства, кримінальної юстиції, адвокатури та адвокатської діяльності, проведено на базі платформи Zoom.

Ян Берназюк висвітлив питання щодо застосування практики ЄСПЛ при тлумаченні принципів рівності та змагальності в адміністративному процесі.

Зокрема, суддя зазначив, що конституційний принцип рівності є не тільки однією з основ національної правової системи України, але й виступає фундаментальною цінністю світового співтовариства. Гарантована Конституцією України рівність усіх у правах і свободах, сказав він, означає необхідність забезпечення однакових правових можливостей як матеріального, так і процесуального характеру для реалізації однакових за змістом та обсягом прав і свобод.

Доповідач також зауважив, що принцип рівності має універсальний характер, його однаковою мірою повинні дотримуватися у своїй діяльності всі суб’єкти владних повноважень, які забезпечують виконання множинних функцій держави, зокрема у сфері соціального захисту.

Спрямованість діяльності Верховного Суду на забезпечення принципу рівності всіх перед законом виявляється, головним чином, у діяльності, що спрямована на створення умов для однакового застосування судами норм права; забезпечення єдності судової практики є реалізацією принципу правової визначеності, що є одним із фундаментальних аспектів верховенства права та гарантує розумну передбачуваність судового рішення, зазначив Ян Берназюк.

Суддя розповів, що дотримання судами принципу рівності було предметом розгляду у низці справ Європейського суду з прав людини, який уже сформував сталу практику застосування цього принципу: принцип рівності є одним з основоположних елементів поняття «право на справедливий судовий розгляд», що гарантоване п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; учасник справи нарівні із протилежною стороною повинен користуватися всіма процесуальними правами; кожна сторона повинна мати розумну можливість ефективно представляти свою позицію в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище порівняно з опонентом. Доповідач, зокрема, звернув увагу на рішення ЄСПЛ від 16 січня 2020 року у справі «Стриж проти України» (заява № 39071/08), від 19 вересня 2019 року у справі «Andersena v. Latvia» (заява № 79441/17), від 5 березня 2020 року у справі «Peleki v. Greece» (заява № 69291/12).

Принцип рівності в адміністративному процесі, зазначив Ян Берназюк, виявляється в тому, що, незважаючи на завдання адміністративного судочинства (справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень), держава в особі своїх органів наділена загальними процесуальними правами, наданими всім учасникам справи.

Доповідач зауважив, що в міжнародних стандартах у сфері судочинства значну увагу приділено питанням щодо дотримання принципу змагальності судового процесу, оскільки дотримання цього принципу є необхідною передумовою сприйняття судового рішення як належного сторонами, а також громадськістю.

За словами судді, принцип змагальності прийнято розглядати як основоположний компонент концепції «справедливого судового розгляду» у розумінні п. 1 ст. 6 Конвенції, що також охоплює споріднені принципи рівності сторін у процесі та принцип ефективної участі. При цьому всі зазначені принципи однаковою мірою, з урахуванням деяких процедурних відмінностей, стосуються як цивільних, так і кримінальних проваджень.

Ян Берназюк зазначив, що принцип змагальності судового провадження передбачає право особи, крім можливості подавати власні докази, знати про існування всіх представлених доказів та пояснень іншими учасниками справи (у тому числі наданих незалежним представником національних юридичних послуг), оскільки вони можуть вплинути на рішення суду, а також мати змогу знайомитися з матеріалами справи та робити з них копії, володіти відповідними знаннями (залучати професійного представника) та коментувати представлені докази й пояснення в належній формі та у встановлений час.

Під час заходу обговорювали й питання щодо нормативно-правового забезпечення доказів і доказування в межах судового процесу; інституту забезпечення позову та зустрічного забезпечення; подальшої перспективи розвитку спрощеного провадження як форми здійснення судочинства: проблемні питання нормативного забезпечення та правозастосування; запровадження інституту видання платіжного доручення судом щодо позовів із грошовими вимогами.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися тут.