flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ірина Булгакова взяла участь у VI Ukrainian Antitrust Forum

10 липня 2020, 11:04

8–9 липня 2020 року суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова виступила на VI Ukrainian Antitrust Forum, який традиційно організувала газета «Юридическая практика».

У межах першої сесії «Конкуренційний ландшафт України» обговорювалися перспективи законодавчих змін у сфері конкурентних правовідносин, заповнення прогалин у чинному законодавстві тощо. Зокрема, суддя КГС ВС Ірина Булгакова зазначила, що створення в Україні спеціалізованого суду з питань економічної конкуренції підтримується як суддями, так і представниками бізнесу, у тому числі й іноземними інвесторами. Проте в кожному з існуючих на сьогодні варіантів: або передачі розгляду цієї категорії спорів до повноважень спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, який наразі перебуває на стадії створення, або створенні окремого суду, який би вирішував справи саме у сфері економічної конкуренції, – є свої недоліки.

Так, при реалізації першого варіанту фактично необхідно буде обнулити розпочатий конкурс до спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності. На думку судді КГС ВС, було б доцільніше завершити конкурс, оскільки спільнота вже давно очікує на створення цього суду, а проведення нового конкурсу передбачає додаткові затрати часу та фінансів. Проте надалі, у тому числі шляхом внесення відповідних змін до законодавства чи підвищення кваліфікації суддів, можливо буде правильним віднести цю категорію справ до повноважень суду з питань інтелектуальної власності з відповідною зміною його назви.

Щодо другого варіанта, то спікер зазначила, що створення окремого суду з питань економічної конкуренції – це, безумовно, ідеальний варіант, проте потрібно визначитися з його доцільністю, адже кількість таких спорів відносно невелика – 10 % від загальної кількості тих, які розглядаються судовою палатою для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС. Крім того, створення такого суду потребуватиме значного часу та фінансових затрат.

Вихід із такої ситуації Ірина Булгакова бачить у запровадженні спеціалізації суддів у господарських судах першої та апеляційної інстанцій. «У нас багато кваліфікованих суддів, які розглядають таку категорію справ або бажають розглядати. Статистика показує, що у 80 % випадків рішення судів попередніх інстанції залишаються в силі. Підвищення кваліфікації суддів, проведення відповідних навчальних заходів, вивчення досвіду іноземних держав щодо розгляду відповідної категорії справ сприятиме покращенню  результатів».

У ході дискусії щодо актуальних тенденцій судового захисту економічної конкуренції в Україні Ірина Булгакова зробила короткий огляд актуальної судової практики з питань економічної конкуренції. Так, до найбільш розповсюджених категорій справ, які розглядаються КГС ВС, вона віднесла спори, які пов’язані з антиконкурентними узгодженими діями, недобросовісною конкуренцією, зловживанням домінуючим становищем на ринку, а також оскарженням штрафів за ненадання або неповне надання інформації на запити АМКУ. За її словами, у 70–80 % справ суди підтримують його позицію. Вона прокоментувала концептуальні підходи до меж судового контролю у цій категорії справ і підстави відміни рішень АМКУ: «Основною задачею суду є перевірка законності і обґрунтованості рішення АМКУ. При цьому практично у кожній нашій постанові ми говоримо про те, що суд не повинен брати на себе функції цього органу».

Водночас суддя КГС ВС наголосила, що у сфері антимонопольного і конкурентного законодавства у більшості випадків кожна справа відрізняється індивідуальністю, висновки суду залежать від певних обставин, встановлених судами саме у цій справі й дуже рідко є аналогічними. Крім того, вона нагадала про принцип змагальності у господарському процесі, відповідно до якого кожна сторона має доводити ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень: «На жаль, трапляються випадки, коли сторони не в повній мірі скористалися своїми процесуальними можливостями, не вжили всіх можливих способів для переконання суду і, як наслідок, скаржаться на те, що суд виніс незаконне рішення. Я думаю, що результат будь-якої справи залежить не лише від суду, а насамперед від інших учасників процесу, від того, наскільки ретельно вони підготувалися до справи і використали всі наявні можливості».

Відповідаючи на питання учасників дискусії, вона також зазначила, що обґрунтування необхідності призначення експертизи чи долучення доказів – це задача адвоката, а обґрунтованість судового рішення – один із аспектів, на який звертає увагу Верховний Суд при касаційному перегляді.